Ceea ce se vede de dinafara este doar suprafata. Vreau sa va arat ce inseamna pentru noi aceste doua termene, cum interpretam noi sustenabilitatea si ce facem sa ocrotim mediul.

Annie Sloan din primul moment, cand s-a gandit sa-si faca propria gama de vopsele, a avut ca scop protejarea mediului. A facut o vopsea pe baza de apa pe vremea cand rafturile magazinelor de specialitate au fost pline cu vopsele pe baza de ulei, cu solventi si compusi organici volatili. Nu avea la indemana o singura vopsea care sa se potriveasca oricarei suprafete, si sa o poata folosi acasa, pe langa copiii mici. Avea trei baiteti acasa si era important ca artist sa poata lucra de acasa cu copii in jur. Asa s-a nascut Annie Sloan Chalk Paint. Si asta a fost acum treizeci de ani. Annie avea 40 de ani, si simtea nevoia  schimbarii. Si a facut un pas mare. A devenit antreprenoare, desi nu avea asemenea ambitii. Era o artista care incerca sa lucreze in mediu cat se poate de natural.

De ce v-am povestit asta? Pentru ca la fel ca lui Annie i-a pasat acum 30 de ani sa faca o vopsea de calitate de care avea nevoie (nu din care sa-si faca bani!), si noua ne pasa sa fim cat mai responsabili din punct de vedere ecologic. Cei care folosesc de mult produsele noastre, probabil stiu ca cutiile de vopsea aratau altfel, erau facute din metal mai gros, ambalajele mici veneau in cutiute de plastic. imtiti asta.

Acum doi ani Annie a readus toata productia in Oxford, a revizuit produsele si a initiat un proces de control al calitatii. A schimbat compozitia vopselei, astfel contine aproape zero (0,001 g/l) compusi organici volatili (COV). Precum ati putut observa, la unele culori s-a schimbat un pic si nuanta, au incercat sa readuca toate culorile la mostrele initiale de acum 30 de ani. Noua compozitie este ecologica, insa necesita mai multa atentie. Trebuie sa avem grija sa nu diluam vopseaua in cutii daca nu le folosim toata, pentru ca apa contine bacterii, care ramase in cutiile inchise, se inmultesc si vopseaua se poate imputi, sau trage o pelicula mucoasa. Si asa se poate folosi, dar e mai… neplacut. Stiati ca vopseaua nu e doar ecologica dar si vegana???

Produsele Annie Sloan nu degeaba sunt mai scumpe. (De altfel notiunea de scump e foarte-foarte relativ…) Fiecare materie prima e aleasa cu grija, sunt foarte atenti sa foloseasca materiale reciclabile. Rolele de exemplu au maner din lemn, buretii abrazivi sunt refolosibili, de doi ani firma nu mai foloseste cutii din plastic, au preschimbat si metalul intr-unul reciclabil. Vedeti simbolurile pe cutii. Toate produsele au calificare toy-safe, deci sunt kid-friendly. Sunt de calitate? Da! Sunt scumpe? Da! Merita banii? Daaaa!

Vreau sa va mai povestesc despre ceea ce nu prea se vede de dinafara. Ca ne pasa. Nu pentru ca o cere firma-mama. Nu ea ne-a ales pe noi, ci noi pe ei. Pentru ca ne pasa. Va spun cum incercam noi la Allmycrafts sa fim cat mai eco-constienti:

  • cateodata coletele noastre nu sunt prea estetice, dar ne straduim sa refolosim fiecare bucata de carton, impachetam expeditiile in cutiile in care vine marfa
  • pentru a proteja cutiile de vopsea de-a lungul livrarii, folosim fulgi de polistiren biodegradabili
  • cutiile indoite in urma transportului se datoreaza metalului reciclat – vopseaua in ele este aceeasi
  • nu mai folosim pungi din plastic in magazin, ci sacose din material textil refolosibile

Nu am gasit inca solutie ecologica pentru inlocuirea benzii adezive, cele din hartie nu sunt destul de rezistente la greutate. Daca stiti vreo solutie buna, scrieti-ne!

Am vrut doar sa stiti ca ne straduim, si credem ca orice mica schimbare poate ajuta in ocrotirea mediului inconjurator. Vrem o afacere sustenabila, unde lucreaza persoane reale, care cateodata gresesc, si asa e normal. Ne place ceea ce facem si credem in ceea ce facem. Sper ca si voi simtiti asta.

Cu fiecare mobila revopsita, reconditionata salvam valori. In loc de recycle noi facem upcycle, adica adaugam valoare. Nu va schimbati mobila daca e stabila, revopsiti-o!