Fiecare cutie de vopsea din gama Annie Sloan este rezultatul expertizei artistice si a culorilor a lui Annie. Paleta ei de culori este inspirata din unele dintre cele mai frumoase interioare de pe tot globul si presupunem ca si tu consideri a fi prioritate alegerea culorilor perfecte pentru casa ta. De asemenea, foarte probabil si eco-compatibilitatea vopselei este un aspect important pentru tine. Cum unele companii afirma ca vand vopsele „ecologice” sau „verzi”, s-ar putea sa te fi gandit: exista asa ceva cu adevarat? Si oare cat de „verde” este vopseaua Annie Sloan?

Atat pentru producatorii, cat si pentru distribuitorii vopselelor Annie Sloan este important sa fim transparenti si sinceri cu privire la practicile in continua evolutie implicate in a face gama de vopsele cat mai bune nu doar pentru tine, dar si pentru planeta.
Iata faptele: toate vopselele din gama Annie Sloan – Chalk Paint™, Wall Paint si Satin Paint – sunt pe baza de apa si contin un nivel minim de COV. Si daca asta nu face lucrurile mai clare, sa intram in detalii!
CE INSEAMNA COV? DE CE ESTE IMPORTANT NIVELUL SCAZUT DE COV IN VOPSEA?
COV, sau compuși organici volatili, sunt solventi emisi sub forma de vapori in aer de la anumite produse sau procese. COV-urile sunt prezente in multe lucruri care se gasesc in mod obisnuit in casa: de la deodorante la covoare, nu doar vopsea. Unii COV pot fi daunatori mediului. UE a stabilit un maxim pentru diferitele produse. In Chalk Paint™ si Satin Paint gasim niveluri minime: 2,2g/l din cei 30, respectiv 5g/l din cei 130 permise de UE. Datorita dezvoltarii pigmentilor si a vopselei, din mai 2022 gama de vopsele de perete Annie Sloan lavabile contine doar urme (mai putin de 0,1%) de COV! Acest minim este inevitabil, ceea ce ne duce direct la urmatorul subiect.
 
ZERO COV VS COV SCAZUT?
Poate ai vazut unele companii sustinand ca vopseaua lor contine „zero COV”. British Coatings Federation (BCF) considera aceasta afirmatie ca fiind falsa. Ei spun ca este imposibil ca fiecare lot de vopsea sa fie complet lipsit de COV (fiindca chiar si apa poate contine urme de COV). Cu toate acestea, BCF din mai 2022 a adoptat utilizarea expresiei „urmi de COV” in ceea ce priveste vopselele. Firma Annie Sloan Interiors a atins deja acest rating pentru vopseaua de perete si sunt in proces de a face unele modificari la formulele Chalk Paint™ si Satin Paint in speranta de a obtine curand acest rating pentru toate vopselele din gama Annie Sloan.

CE INSEAMNA VOPSEA PE BAZA DE APA? Sunt vopselele pe baza de apa ecologice?
Vopseaua pe baza de apa (dupa cum sugereaza si numele) folosește apa ca solvent principal. Contine niveluri scazute de COV in comparatie cu produsele pe baza de solventi. Acestea din zűurma contin de obicei niveluri ridicate de COV. Din acest motiv, este considerata alegerea ecologica cea pe baza de apa. BCF noteaza beneficiile vopselei pe baza de apa ca fiind: timpul de uscare mai rapid, mai putin miros, iar pensulele si rolele se curata mult mai usor. Curatarea pensulelor si accesoriilor de vopsele pe baza de solventi necesita utilizarea unor materiale de curatare toxice, pe baza de spirt alb sau pe baza de solventi, care in sine elibereaza COV de-a lungul utilizarii. Vopselele pe baza de apa, pot fi clatite din pensule cu apa cu sapun. Acest lucru face ca intregul proces de decorare sa fie mai ecologic (si mai simplu!). Din acest motiv toate vopselele din gama Annie Sloan sunt pe baza de apa. Sunt de asemenea certificate a fii toysafe, adica pot fi folosite in conditii de siguranta pentru jucarii si au calificare UE cel putin A, sau A+ pentru aerul interior.