De multe ori ni se pune in magazin intrebarea: chiar se poate vopsi gresie si faianta cu vopselele Annie Sloan? Da, se poate! Am testat, si va spun din experienta: merita! De mai bine un an am vopsit o parte a faiantei si gresia din baie. O folosim zilnic cu doi copii mici si nu arata urme de uzura, nu s-a decojit, e ca si noua. Va povestesc cum am lucrat!

In primul rand am lucrat in parti. In prima faza am facut faianta, apoi gresia. Dar era inutila prudenta, pentru ca gresia am terminat-o mult mai repede, decat m-am asteptat.

Acum zece ani am ales un verde iarba pentru baie, dar m-am cam saturat de ea. Sotul mi-a permis sa o vopsesc in loc sa o schimbam 😀 Scopul nostru, al femeilor este de obicei schimbarea spre (mai) frumos, cel al barbatilor este functionalitatea si eficienta economica.

Va detaliez etapele:

1. am dat doua straturi de grund Montoprimer

2. am aplicat doua straturi de vopsea Paris Grey

3. am sigilat cu lac mat Annie Sloan

Fiind in plina vara, straturile s-au uscat foarte repede, in cam o ora/strat.

Cand faianta era gata, am tinut o pauza pentru ca eram tare nehotarata. Initial am avut un plan in cap. Am vrut sa fac gresia alba in Pure cu o stampila IOD si cerneala gri pe ea. Dar au aparut doua probleme: 1. marimea stampilei nu se potrivea cu placile noastre de gresie, era mult mai mica, astfel intre modele ramaneau cam 5 cm fara model, ceea ce nu ar fi aratat bine; 2. mi-am dat seama ca pe alb se vede urat praful, si ultimul fir de par cazut, iar albul faiantei s-ar fi parut alb murdar, sau chiar gri langa albul pur. Asa ca m-am abatut de la acest plan. Imi trebuia altul, dar nu aveam inspiratie…

Apoi m-am decis sa folosesc o alta culoare Annie Sloan, una mai calda. Am optat pe Versailles, care merge perfect cu griul Paris Grey de pe faianta. Nu este un bej curat, ci unul galbui cu tonuri verzi.

Am procedat la fel ca si cu faiatna: am aplicat doua straturi de grund, apoi am inceput sa aplic vopseaua cu pensula plata Annie Sloan mare. Am lucrat foarte lejer stiind ca oricum va veni inca un strat pe ea, ce va acoperi complet. Insa aici a venit intortocheala! Cum se usca vopseaua, mi-am dat seama ca imi place foarte mult acel efect de marmura, jucaus si indraznet. Nu m-as fi gandit, dar am lasat-o asa! Imi place sa fiu imprevizibila, spontana. Desigur, daca stiam ca va ramane asa, eram mai atenta sa imblanzezc urmele de pensula, sa fie mai regulate, dar din aceasta cauza imi place si mai mult aspectul final. Nici marmura nu are o structura regulata, de ce nu ar putea sa ramana gresia mea asa?

Fiindca multi ma intrebati, totdeuna va incurajez: incercati! N-aveti ce pierde! Daca chiar nu o sa va placa cum iese, dupa o vreme o puteti schimba de tot. Dar s-ar putea sa va placa la nebunie, cum si mie si familiei, si scapati de mizeria renovarii baii. Merita incercat si nici nu e atat de costisitor cat schimabul gresiei si faiantei. Si mai presus de toate, poate fi o activitate creativa si foarte relaxanta.

Va mai las cateva poze cu idei, cum au lucrat altii, poate va inspira. Printre ele se enumera proiectele altor stockisti, cum ar fi Manoka Arts&Crafts, Rouge Boutique Decor sau Blue Brush Studio. Sursa fotografiilor o gasiti dand click pe ele.

Ps. Doar sa stii: vopseaua aceasta functioneza si pe parchet laminat, si pe beton…