Din cand in cand reapare aceasta intrebare pe platformele noastre, sau chiar aici in atelier: chiar se poate vopsi mobila de PAL cu vopsea Annie Sloan? Da, se poate! Am adus un exemplu banal, o comoda oarecare, vopsita partial in atelierul nostru chiar pentru a demonstra ca se poate vopsi mobila din PAL!

Cand vopsim pe PAL trebuie sa fim atenti la timpul de uscare, pentru ca PAL-ul nu absoarbe vopseaua precum lemnul, de aceea are mai nevoie de mai mult timp de uscare. De altfel Chalk Paint adera la fel de bine si la PAL, iar daca vrem sa folosim Satin Paint, este indicat sa punem un strat de primer inainte de vopsire. Suprafata se curata de fiecare data inainte de vopsire, si nu se slefuieste. Cine vrea sa mearga la sigur, poate matui suprafata – eu niciodata nu am facut-o.

Piesa aleasa este una simpla, fara o forma aparte, fara ornamente, o am din studentie. M-am mutat cu ea de cateva ori, am carat-o in mai multe orase, a fost folosita in diferite functii – chiar si ca masa de infasat cu o extensie. (Au si ramas gaurile unde a fost instalata extensia.) Apoi a ramas o comoda uitata, nefolosita, dar totusi buna. Acasa nu mai avea loc, astfel mi-a venit ideea de a o aduce in atelier pentru o noua viata, unde poate straluci din nou ca piesa de prezentare. Din acest motiv am vopsit-o doar pe jumatate sa se vada diferenta inainte-dupa. Cred ca multi avem in casa asemenea piese fara caracter, totusi folositoare. Vestea buna e ca se pot readuce in viata, in orice stil si culoare!

Am ales sa regandesc comoda in stil Art Deco contemporan, pentru ca este extravagant si original, cu un rafinament aparte. Am folosit elemente caracteristice stilului: finisaje de calitate superioara, suprafete lucioase, culori puternice, in contrast, forme geometrice, linii paralele, elemente de inspiratie artistica, accesorii metalizate. Aceste elemente confera piesei eleganta si noblete. Piesa in sine nu are forme curbate, modul de vopsire si modelele florale insa imblanzesc unghiurile ascutite. Art Deco se caracterizeaza prin culori bogate, astfel am ales sa folosesc Capri Pink, un roz viu, elegant si Graphite, un gri inchis, aproape negru, care nu estompeaza stralucirea rozului, ci mai degraba o evidentiaza. Pe laterala i-am facut dungi asimetrice, ele fiind ornamente cu forme geometrice, imbinate repetitiv caracteristice stilului. Frontul e vopsit in pink si umbrit cu grafit, sa nu sara in ochi contrastul ascutit dintre cele doua culori, si i-am facut un cadru cu negru care „inrameaza” opera de arta. Stilul Art Deco a folosit cu drag printuri si motive florale, de aceea am ales sa aplic si un transfer IOD. La sfarsit am aplicat foita aurie sa incununeze imaginea de ansamblu.

Modul de lucru si pasii urmati au fost urmatorii:

  1. am vopsit cu Capri Pink pe front si pe laterala in doua straturi cu o pensula rotunda
  2. am vopsit cu Graphite partea superioara in doua straturi, dungile (le-am delimitat cu banda de mascare), cadrul si am umbrit frontul
  3. dupa vopsire am lacuit toata suprafata cu lac lucios Chalk Paint Lacquer Gloss cu o pensula plata cu fir sintetic
  4. am decupat si am aplicat transferul Wander
  5. am lacuit din nou frontul
  6. am aplicat foita aurie cu adezivul Gold Size pe marginea superioara
  7. am schimbat picioarele mobilei

Nimic nu e imposibil, chiar si o piesa oarecare poate deveni una extravaganta, unica cu ajutorul produselor Annie Sloan! Lasa-ti fantezia sa se joace si distreaza-te la maxim! 😉