De multe ori intampinam aceasta intrebare in atelier: ce finisaj sa aleg, ceara sau lac? Va relatez avantajele si dezavantajele fiecaruia, sa va puteti decide singuri. Pentru ca fiecare piesa de mobila este unica, mediul unde va fi amplasat difera la fiecare piesa, deci e important sa alegem un finisaj adecvat. In articolul anterior ne-am ocupat de ceara, acum continuam cu lacul.

LACUL – CHALK PAINT LACQUER

Din copilarie suntem inconjurati cu mobilier finisat cu lac, deci ne-am obisnuit cu acest aspect. De aceea multi opteaza pentru lac cand vine vorba de finisare. Lacul de altfel e o optiune foarte buna rezistenta, durabila. Dar nu are acel aspect natural ca ceara. Avantajul lacului este insa ca e incolor, pe baza de apa si fara miros.

In gama Annie Sloan se gasesc doua tipuri de lac: unul mat, foarte matasos, si unul lucios (eu as zice semi-lucios, pentru ca nu are luciul acela cu care suntem obisnuiti). Care e diferenta dintre ele in afara de aspect? Lacul lucios este mai rezistent, intensifica un pic culorile fata de aspectul suprafetei lacuite cu lac mat. Daca vreti o suprafata super-rezistenta dar mata, dati un strat de lac lucios, si doar apoi unul de lac mat. Astfel veti avea rezistenta maxima si aspect matasos.

 Cand recomandam folosirea lacului in loc de ceara?

  • in cazurile cand mobila e dispusa la contact direct cu apa (mobila de bucatarie, baie, podea)
  • cand vreti un finisaj durabil, usor de aplicat, usor de curatat si lavabil
  • daca sunteti mai confidenti in ceea ce priveste mobila lacuita

Lacul se poate aplica cu pensula, trafaletul, sau pulveriza cu pistolul. Fiind pe baza de apa, se poate dilua cu apa, daca este necesar. Mai bine dati doua straturi subtiri, decat unul gros! Lacul are consistenta si culoarea laptelui, si aplicat in strat gros, se inalbeste. 

Dezavantajul lacului este ca poate rezulta „sangerarea” lemnului, ceea ce inseamna ca taninii din lemn ies la suprafata, lasand pete, sau portiuni ingalbenite. Asta se intampla mai ales la mobila veche, deja lacuita si smirgheluita, sau in cazul furnirului. Daca aveti asemenea piese, mai bine nu smirgheluiti! Va vor iesi pete 🙁 Exista insa solutie si pentru aceste neplaceri: shellac sau Kvistlack, o solutie de blocare, care blocheaza taninii si nodurile lemnului. Se poate aplica si dupa primul strat de vopsea, cand apar petele.

Urmariti tutorialul lui Annie Sloan despre lacuire (are subtitlu in limba romana, cautati la setari daca nu porneste automat!):