De multe ori intampinam aceasta intrebare in atelier: ce finisaj sa aleg, ceara sau lac? Va relatez avantajele si dezavantajele fiecaruia, sa va puteti decide singuri. Pentru ca fiecare piesa de mobila este unica, mediul unde va fi amplasat difera la fiecare piesa, deci e important sa alegem un finisaj adecvat. Incepem cu ceara.

CEARA – ANNIE SLOAN SOFT WAX

Finisarea lemnului cu ceara este cunoscuta si folosita de foarte mult timp – inca din vremurile cand nu era alta alternativa. Daca luam cazul lemnului natural (netratat, nevopsit), ceara poate fi o optiune pentru protejarea lui, insa cu putere de protectie mai scazuta decat a uleiurilor sau lacurilor. Nu rezista bine la apa, la actiuni mecanice, termice si chimice pentru ca nu formeaza pelicula. Astfel si rezistenta la temperatura este scazuta, deci o ceasca cu cafea fierbinte poate lasa urme pe o masa finisata cu ceara. Ceara Annie Sloan Soft Wax, adica ceara moale incolora pentru mobila poate fi folosita pentru reimprospatarea mobilei lacuite vechi.

Pe suprafata vopsita ceara se comporta altfel, pentru ca vopseaua in sine formeaza deja o pelicula, care este intarita de ceara. Impreuna ofera o protectie marita mobilei. Totusi pe blaturi de bucatarie, blatul meselor nu recomandam, pentru ca nu rezista la temperaturi mari si nici solventilor – ca de exemplu alcoolului, pentru ca este solubila in solventi. Din acest motiv suprafata ceruita este foarte vulnerabila atunci cand alcoolul intra in contact cu ea. Si nu se stie niciodata cand varsam accidental un pahar cu tuica pe masa… Celalalt motiv pentru care nu recomandam ceara in bucatarie este ca desi impermeabilizeaza temporar suprafata, nu rezista la apa abundenta sau la contact indelungat cu apa.

In alte incaperi insa, unde nu sunt nici temperaturi extreme, nici posibile contacte cu solventi, ceara este recomandata. Haideti sa vedem avantajele ei!

  • Cel mai mare avantaj al ei este aspectul natural, matasos, care nu poate fi obtinut cu alte produse de finisaj. Pe de alta parte, cerurile colorate ofera multe posibilitati. Cu cea maronie se poate imbatrani, antichiza mobilierul, dandu-i un aspect vintage, rustic, cu ceara neagra putem obtine un aspect industrial, cu cea alba unul romantic. Acest aspect special antichizat nu poate fi obtinut altfel, decat cu ajutorul cerurilor.
  • Celalalt avantaj al cerei este ca se corecteaza foarte usor. Deci daca suprafata ceruita sufera defecte, ele se poate coriga mult mai usor decat in cazul lacului.