In articolul anterior am scris despre vopsirea bucatariei. La insiruirea etapelor transformarii mi-am dat seama ca precis vi se ivesc inca multe-multe intrebari, pe care incerc sa le iau pe rand. Sa recapitulam inca o data etapele!

ETAPELE PROCESULUI DE TRANSFORMARE:

  1. Totul incepe cu o curatare ampla, mobila trebuie spalata, degresata (!). Acesta este o faza foarte importanta, fiindca daca ramane grasime pe mobila, vopseaua pe baza de apa nu va adera.  Pentru curatare foloseste detergent de vase si apa calda.
  2. Dupa uscare poti aplica vopseaua. Daca ti-ai ales culoarea, amesteca bine vopseaua pana la omogenizare si aplica primul strat. Asteapta cam 2-3 ore sa se usuce – daca e mobila din PAL, poate avea nevoie de si mai mult timp de uscare, chiar 24 de ore. Iti vei da seama imediat ca daca nu e uscat primul strat, pentru ca se ia cu al doilea.
  3. Aplica al doilea strat, si asteapta iarasi pana la uscarea completa.
  4. Sigileaza dupa preferinta cu lac mat sau lucios. Pe mobila de obicei folosim ceara pentru fixarea vopselei, insa pentru bucatarie va recomand lac pentru o mai buna protectie si curatare mai usoara.

La curatare nu va pot da alte sfaturi, decat ca e o etapa foarte importanta, de asta va depinde aderetnta vopselei. La aplicarea vopselei insa pot aparea intrebari. In primul rand: cu ce aplic vopseaua? Depinde, ce aspect vreti sa realizati.

  1. Pentru aspect rustic, vintage va recomand sa folositi pensulele rotunde (ovale) din par natural de porc, pentru ca sunt foarte dense, tin multa vopsea deodata, de aceea se lucreaza foarte usor cu ele. Vor rezulta urme de pensula, diferite texturi pe suprafata, care sunt binevenite la antichizare, chiar sunt necesare daca vrem sa dam cu ceara inchisa. Gasiti mai multe marimi, alegeti cel mai adecvat pentru proiectul dvs.
  2. Pentru un aspect neted, modern optati p pensulele plate din par artificial care se subtiaza la varfuri. Cu ajutorul acestor pensule veti putea scapa de urmele de pensula, ultimul strat trebuie doar „mangait” cu varful pensulei, tinandu-o aproape paralel cu suprafata. Daca apar totusi urme de pensula, slefuiti usor cu o hartie abraziva de granulatie mare (500 sau mai mare), sau cu buretele araziv roz din setul de bureti abrazivi Annie Sloan. Astfel suprafata va fi super neteda.
  3. Tot pentru aspect neted, uniform puteti folosi trafaletul/rola de burete. Daca buretele e mai moale, va rezulta texturi asemanatoare celulitei.  In gama Annie Sloan gasiti tralafete cu burete in doua marimi fara plastic, cu maner din lemn. Avem si rezerve daca nu va ajunge un singur burete.
  4. Pentru aspect super-neted, industrial, puteti pulveriza vopseaua cu pistol. In acest caz trebuie sa diluati vopseaua cu apa in functia duzei folosite.

In orice caz nu va asteptati la perfectiune, ceea ce e handmade, facut cu mainile proprii trebuie sa pastreze amprenta voastra. Si fiti mandri de ea!

La faza de aplicare a vopselei trebuie sa vorbim de timpul de uscare, care variaza in functie de temperatura si umiditatea aerului – si desigur de calitatea suprafetei vopsite. In mod ideal, la climat moderat vopseaua se usuca foarte repede, in cca jumatate de ora, maxim o ora. Pe suprafata de lemn natural se usuca mai repede, pentru ca lemnul absoarbe vopseaua, pe PAL are nevoie de mult mai mult timp, 3-4 ore, dar chiar si 24. Puteti verifica foarte simplu daca este uscata vopseaua: puneti mana pe suprafata si daca e rece, umed, nu e uscata inca, daca a preluat temperatura camerei, este uscata.

Daca va acordati 10 minute pauza, vizionati acest filmulet realizat de HGTV cu Annie Sloan despre cum se realizeaza diferitele aspecte despre care v-am povestit mai sus. Daca nu aveti doar 3 minute, uitati-va la versiunea scurta a aceluiasi video.

In articolul urmator continuam cu sigilarea…