Stilul minimalist este foarte apreciat in designul interior, si foarte popular in randul tinerilor. ”Less is more” defineste acest stil, unde atmosfera este creata de simplitate. Stilul minimalist este relativ nou, a aparut la sfarsitul anilor ’60, inceptul anilor ’70. Provine din cultura japoneza, iar ideea de baza este sa reduci totul doar la necesar. 

Inspiratiile stilului minimalist:

  • contine doar elemente esentiale, spatiul trebuie sa fie aerisit, cu accesorii putine si de efect si linii drepte
  • simplitatea consta in forme si funcționalitate
  • finisaje simple si culori deschise cu mult-mult alb pentru pereti
  • spatii aerisite, albe, foarte luminoase
  • elemente decorative cat mai simple si cat mai putine piese de mobilier sau accesorii
  • materiale naturale in forma bruta – piatra, caramida, beton si lemn – folosite strategic pentru efecte din punct de vedere vizual
  • obiecte translucide

Paleta de culori a interiorului în stil minimalist este una deschisa. Culoarea de baza este alba, completata de nuante gri si culori neutre, naturale. Culori specifice stilului minimalist pe paleta Annie Sloan Chalk Paint™:

CHICAGO GREY
OLD WHITE
COUNTRY GREY
PARIS GREY
FRENCH LINEN
OLD OCHRE
PURE
GRAPHITE

Poti opta si pe varianta moderna, vopseaua autonivelanta care contine deja lac, Annie Sloan Satin Paint, cu un paletar foarte neutru, echilibrat, cu multe culori comune cu Chalk Paint. Iti arat doar cateva care difera:

CANVAS
COTSWOLD GREEN
POINTE SILK

Intr-un interior minimalist peretii sunt de regula albi, insa se pot folosi pete de culoare, care vor sparge monotonia. Ori un perete in alta culoare, ori o forma geometrica simpla si viu colorata pe pe un singur perete. Pe langa nuantele neutre se pot folosi si culori tari, vibrante mai ales in accesorii. Important e pastrarea proportiei potrivite.

In gama Annie Sloan gasesti vopsele de perete lavabile potrivite acestui stil, si nu doar in alb:

ADELPHI
COTSWOLD GREEN
DORIC

Ca spatiul sa ramana aerisit, numarul obiectelor de mobilier trebuie redus, chiar daca incaperea este mare. Cel mai preferat in acest stil este mobilierul in linii drepte, fara modele, in culori modeste. Mobila este simpla, dar nu neaparat noua. Cu ajutorul vopselelor putem da alt context mobilei vechi, demodate. Si nu doar in sufragerie sau in bucatarie, ba chiar si in baie.

Va arat o tehnica simpla, dar cu mare efect: tehnica terrazzo. Foarte usor de realizat cu doar cateva culori si pensule pentru detalii, si usor de incadrat intr-un ambient cu stil minimalist.