Ghidul stilurilor #11 – Stilul eclectic

/, Blog, DIY/Ghidul stilurilor #11 – Stilul eclectic

Stilul eclectic este definit prin asocierea diferitelor stiluri, din perioade diferite, caracterizat de o ambundenta de culori, texturi, finisaje si forme. Astfel confera o libertate uriasa in amenajare, dar exact din acest motiv este si greu de abordat. Ne permite sa asociem elemente vechi si noi, luxuriante si modeste, indraznete si subtile. La prima vedere s-ar parea ca nu urmeaza reguli specifice si e dificil de reprodus. Insa elementele  unui decor eclectic nu sunt deloc intamplatoare.

Stilul eclectic preia caracteristicile atragatoare a celorlalte stiluri de decor. De aceea este definit de contraste si diversitate. Are un farmec aparte, fie prin natura obiectelor alese pentru decor, fie prin utilizarea ponderata a unor culori indraznete. Este un fel de haos organizat. De exemplu foloseste lejer mobilerul traditional, antic langa obiecte de arta contemporane.

Inspiratiile stilului eclectic:

  • paleta cromatica poate varia, dar preferabil se restrange la culori neutre, care sa armonizeze celelalte elemente decorative
  • piesele de mobilier apartin unor perioade de timp diferite; mobilierul modern si clasic se potrivesc de minune intr-un decor eclectic
  • nuantele si culorile trebuie sa apartina aceleiasi palete, astfel diferentele de design vor fi estompate
  • pereții si tavanul sunt vopsiti in tonuri calme, fie ele tencuite, finisate cu vopsea decorativa sau tapet
  • materialele folosite sunt foarte diverse, atat din punctul de vedere al texturii, cat si al imprimeurilor – cheia reusitei consta in combinatia culorilor
  • simetria este importanta ca acest stil sa fie armonioasa

Culori reprezentative stilului eclectic pe paleta Annie Sloan Chalk Paint™:

OLD WHITE
CHICAGO GREY
DUCK EGG BLUE
EMPEROR'S SILK
PARIS GREY
CREAM

Gasesti culori fine pentru stilul eclectic si printre nuantele vopselei autonivelante, moderne, Annie Sloan Satin Paint:

UPSTATE BLUE
CANVAS
CAMBRIAN BLUE

In stilul eclectic formele trebuie alese cu atentie, si e important sa fie imperecheate. De exemplu, daca alegem scaune cu spatare curbate, aceste linii trebuie sa se regaseasca si in alte obiecte decorative ca oglinzi, rame, sau chiar piese de mobilier, canapele, fotolii, dulapuri. Totodata in acelasi context putem folosi si o serie de obiecte si elemente in linii drepte pentru simetrie.

Pentru pereti alege la fel culori indraznete, dar destul de neutre sa pot fi usor combinate. Vopselele de perete lavabile Annie Sloan Wall Paint sunt durabile, de aceea perfecte pentru incaperile pline cu viata:

ADELPHI
CAMBRIAN BLUE
PRIMER RED

Reteta perfecta combina multa imaginatie si indrazneala cu bun-simt. Doar prin acestea poti obtine o amenajare armonioasa in stil eclectic. Combinatia stilurilor si al epocilor il face sa fie originala si deosebita. Nu trebuie sa renunti la mobilierul indragit, doar regandeste-o, si intergreaz-o cat mai armonic in designul caminului tau prin decoratiuni, accesorii sau simplu, prin schimbarea finisajului. Revopseste-o si e ca noua!

2023-05-26T13:12:27+03:00