Ati patit deja ca ati vopsit o mobila din lemn si la uscarea vopselei au aparut pete galbene sau maronii, mici sau mari? E foarte enervant. Si prima reactie este sa dam inca un strat de vopsea sa o acopere. Dar nu ajuta! Chiar de aceea am zis sa scriu despre aceste pete sa nu irositi degeaba vopseaua, ca nici zece straturi nu ajuta 🙁

Cand apar asemenea pete?

Ele pot fi taninii din lemn, pe care ii are in mod normal, in acest caz zicem ca „sangereaza” lemnul. E normal ca asesti tanini sa iasa la suprafata cand aplicam vopsea pe baza de apa. Vopseaua de fapt extrage acesti tanini. Ii putem insa trata cu shellac, sau un lac special care blocheza acesti tanini. Pete pot aparea si pe lemnul natural, netratat, mai ales la noduri.

Pete insa pot aparea si daca slefuim o mobila veche, baituita si lacuita. Lacurile vechi (nitro) aveau aceasta functie de blocare, deci daca nu slefuiti, nu o sa aveti probleme. In caz ca ati slefuit, vopseaua poate intra in reactie cu componentii baitului, si astfel se (de)coloreaza. Desigur, daca lacul este crapat, exfoliat, sau furnirul sarit, nu prea aveti de ales. IMPORTANT: nu totdeuna ajuta slefuirea! Stiu ca unii aleg sa slefuiasca doar sa merga la sigur, dar cateodata poate fi chiar un dezavantaj. Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint adera si fara slefuire!

Piesele fabricate in anii ’50-60 ne mai pot surprinde in acest sens. In aceasta perioada s-a folosit un adeziv la montare, care totdeuna sangereaza peste vopsea. La fel si furnirul utilizat des in acesti decenii pot cauza pete.

Cum scapam de pete?

Nu e greu, doar trebuie sa folosim solutia adecvata. In primul rand: nu aplicati inca si inca un strat de vopsea, ca nu ajuta! Taninii sau rasina trebuiesc blocate. Pentru blocare puteti folosi shellac, sau ceea ce va putem propune noi, cel mai simplu e sa dati cu doua straturi subtiri de Kvistlack (cu doua ore de uscare intre straturi).

Cateodata ajunge si un lac simplu, depinde de pete. Daca aveti la indemana lac, puteti incerca local pe o pata. Cand s-a uscat, aplicati iarasi vopsea. Eu am avut cazuri cand a fost de ajuns. Dar fiind si lacul pe baza de apa, nu totdeuna functioneaza.

Mobila veche a bunicilor poate fi foarte frumoasa reconditionata in mod adecvat. Insa cand va apucati de vopsiti, niciodata nu stiti ce va asteapta. De aceea spunem totdeauna, ca nu sunt retete concrete, caci fiecare piesa e unica.