Alegerea culorii pentru o piesa este totdeauna o intrebare cheie. M-am gandit sa va vin in ajutor cu un mini serial despre stiluri, unde va fi vorba de culori, de elemente si accesorii, de tot ce ne este de folos cand trebuie sa facem unele alegeri delicate.

Fiind primavara, natura m-a inspirat sa incep cu stilul FLORAL VINTAGE, foarte drag mie. Pe langa ceea ce am invatat de la Annie va voi arata surse de inspiratie din viata de zi cu zi, din accesoriile din atelierul meu, care sunt la indemana. Aceste stiluri nu sunt ca de carte, au miros de viata cotidiana.

Isnpiratii FLORAL VINTAGE:

  • stilul provine inca din era Victoriana, dar cu influente mai recente includ miscarea arts&crafts, romantica Art Nouveau, printuri abstracte si tot felul de reprezentari florale din anii ’60 si ’70
  • modele florale (mai ales trandafiri) pe materiale textile, cuverturi, draperii, tapeturi, dar si mobila
  • flori adevarate expuse in cani vintage
  • mobila reconditionata, revopsita si antichizata, mai ales modelurile French country
  • jucarii si papusi vintage care ne intorc privirea spre vremuri timpurii

Iata cateva culori reprezentative stilului floral vintage de pe paleta Annie Sloan inspirate de flori, care inca pot fi imblanzite cu alburile Pure sau Old White pentru nuante mai pastelate:

Florile nu sunt greu de pictat, mai ales daca le picatati in faze. Nu va fie frica sa incercati, puteti exersa prima data pe hartie, si doar apoi pe mobila.

Fotografii: Janosi Eva

Dar daca chiar credeti ca nu aveti indemanare, folositi un sablon. Sunt foarte multe sabloane cu motive florale, care se pot folosi in sine, sau suprapuse, intoarse etc.

Pentru acest stil de obicei se utilizeaza narcise, lalele, primule, florile gardului viu, sau flori simple, traditionale, ca trandafirii desfacuti sau bujorii – toate acestea in culori suave, pastelate. 

Pe langa modelele florale clasice puteti fi creativi sa experimentati orice fel de motive florale care va plac.

 

Annie Sloan ne da o gramada de idei pentru motive florale si pe suportul din silicon numit Mix Mat, pe care il folosim pentru mixarea culorilor sau adesea doar sa protejam suprafata pe care ne vopsim piesa. (Pe cealalta parte Mix Mat-ul contine indrumari in legtura cu cercul cromatic si alegerea culorilor.)

Aceste motive sunt pictate cu mana, dar va puteti folosi de orice aveti la indemana pentru a crea modele: radiera de pe capatul creionului, dopul sticlei de vin, a simpla plasa de plastic motoloita, rola de la hartia igienica etc. Fel de fel de lucruri la care nici nu ne-am gandi. Lui Annie Sloan insa ii place sa foloseasca obiecte simple, care lasa urme naturale de vopsea. Incercati si vedeti!

Nu e chiar atat de greu precum va inchipuiti! Trebuie doar sa aveti curajul sa incepeti.

 

Lasati-va dusi de val, inspirati-va din natura, din carti si reviste, din bookazine, folositi-va de fotografii vechi, sau orice obiecte va inspira. Folositi culori suave care va mangaie sufletul si simtiti-va cat bine! Lasati sa va umple energia si bucuria creatiei!

 

Saptamana viitoare revin cu un alt stil, fiti pe aproape!