Ghidul stilurilor #9 – Shabby chic

Nepretentios si totusi rafinat, acest stil seduce prin atmosfera primitoare pe care o creeaza. Denumirea shabby chic este de fapt alaturarea a doi termeni aproape contradictorii, shabby (uzat) si chic (elegant), intr-o combinatie aparte. Daca va place spiritul epocilor trecute, dar si stilul de viata contemporan, optati pentru stilul shabby chic, pentru ca ofera functionalitate, dar si si estetetica. Principalele caracteristici ale stilului sunt imperfectiunile si frumusetea naturala. Si e foarte usor de realizat: cautati o piesa veche de mobilier si fiti creativi!

Confortul, patina timpului si farmecul unei vieti simple sunt reperele specifice unei amenajari in stilul shabby chic. Imprumuta cate putin din alte stiluri de amenajari interioare: motivele florale si texturile lemnoase din stilul rustic, piesele de mobilier reconditionate specifice trendului eco-friendly, tesaturile cu detalii elaborate din stilul vintage, culorile pastelate din stilul floral vintage si obiectele decorative originale din stilul eclectic. 

Inspiratii shabby chic:

  • in acest stil joaca un rol important detaliile si felul in care sunt combinate diferitele elemente
  • decorurile constau in vaze, tablouri vechi, materiale textile si alte obiecte artizanale
  • totul are culori pastelate, de la mobila la decoratiuni
  • decorurile sunt facute de mana sau restaurate, cu multe flori, precum trandafiri sau lavanda, oglinzi cu rame ornamentate, candelabre la fel ornamentate
  • materialele folosite  sunt foarte simple, precum bumbacul sau panza, dar au loc si goblenurile sau alte broderii
  • mobilierul este plin de detalii, in culori deschise, alb, bej sau gri, cu accentul pus pe texturile nefinisate
  • peretii sunt varuiti in alb sau invelite in caramida alba
  • pe langa albul prevalent, tonurile pastel precum albastru, roz sau verde sunt si ele prezente, iar unele detalii pot fi argintii sau aurii

Culorile tipice pentru acest stil sunt simple si calde, de la alb la gri, bej si lavanda, roz deschis si turcoaz. Culorile specifice shabby chic pe paleta Annie Sloan Chalk Paint:

OLD WHITE
PALOMA
OLD OCHRE
SVENSKA BLUE
ANTOINETTE
LOUIS BLUE
HENRIETTA
LEM LEM

Stilul shabby chic se recunoaste dupa romantism, eleganta si calm.

Annie Sloan intr-un articol a fost numita regina shabby chic-ului, adica queen of shabby chic.  Intr-unul din tutorialele ei ne arata cum putem obtine acel aspect patinat pe mobila. Nu e o tehnica grea, va puteti apuca imediat:

2023-06-23T11:16:11+03:00