Exista mai multe tipuri de vopsea pentru reconditionat mobila pe piata si nu e usor sa decizi care sa alegi. Daca te decizi sa ceri consiliere de la un distribuitor de vopsele, pregateste-te pentru uramtoarele intrebari: ce tip de suprafata vrei sa vopsesti, ce aspect final vrei sa obtii si daca esti dispusa sau nu sa slefuiesti (sau macar sa matuiesti suprafata).

Daca ai o suprafata naturala, sau deja slefuita, ai lucru foarte usor: poti folosi orice vopsea! Probelemele apar cand mobila e lacuita deja, sau vopsita, eventual furniruita si tratata cu diferite substante chimice.

CUM ALEG TIPUL DE VOPSEA PENTRU RECONDITIONAT MOBILA?

Iti arat un exemplu simplu! Am primit aceasta noptiera veche de minim 40 de ani. E din lemn, dar cel mai probabil e furniruita, e patata, zgariata si se vad anii pe ea. Daca vreau sa o reconditionez, trebuie sa decid: vopsesc sau nu, slefuiesc sau nu? Raspunsul meu a fost: nici vorba sa slefuiesc! Mai bine o vopsesc asa cum e.

noptiera veche pentru reconditionat
mobila veche patata si zgariata inainte de reconditionare

Motivatia mea in a gasi cea mai adecvata vopsea pentru reconditionat mobila a fost ca nu am vrut sa slefuiesc. De aici ecuatia devine tot mai simpla: nu sunt prea multe vopsele care sa adere fara slefuire sau grunduire pe mobila veche. Am ales deci sa folosesc vopseaua cretata de la Annie Sloan, adica Chalk Paint, pentru ca adera fara slefuire la mai bine orice suprafata (curata!).

AM GASIT VOPSEAUA ADECVATA, CE URMEAZA?

De aici urmeaza partea creativa! A terbuit sa aleg culoarea potrivita si in caz ca vreau sa o mai decorez, modul de decorare. De pe paleta de culori Annie Sloan Chalk Paint am ales verdele maslin Coolabah Green, pentru ca da un aer elegant mobilei. Si pentru ca oricum mi-am imaginat elemente de decor aurii, verdele acesta cald mi s-a parut cea mai buna alegere.

mobila vopsita in verde deschis cu vopsea pentru reconditionat mobila

Am vopsit deci in doua straturi, folosind pensula rotunda in fiecare directie, sa obtin texturi pe suprafata. Pentru decorare am gasit un trasfer auriu foarte sofisticat, de aceea am si lacuit suprafata.

Dupa aplicarea transferului am lacuit iarasi acele parti. La final a trebuit doar sa aleg un buton pentru mobila care sa reflecte stilul ales.

noptiera verde vopsita cu vopsea pentru reconditionat mobila si transfer auriu
noptiera de culoare verde vopsita cu vopsea pentru reconditionat mobila si transfer auriu cu planta

WOW! DOAR ATAT?

Da, si sunt tare multumita cu rezultatul obtinut. Tot procesul mi-a luat in total cam 4 ore, o cutiuta mica de vopsea (48 RON), o cutiuta de lac (52 RON), bucati decupate dintr-un set de transfer si un buton chic.