In ultimul timp am stat de vorba cu multe cunostinte pe tema vopsirii mobilierului si am simtit nevoia sa colectez – in primul rand pentru mine insumi – argumentele care ne ajuta sa decidem. Bineinteles ma bazez pe experientele acumulate.
Pun intrebarea inca o data: de ce sa vopsim mobilier?
- pentru ca mobilierul vopsit este estetic
- vopsim cum ne place noua
- creeaza valoare
- este economic
- este ecologic
- e o ocpatie placuta, distractiva, mai ales daca lucrezi cu produse adecvate
- dezvolta creativitatea
- prin ea putem duce stil si caldura interiorului in care locuim
Probabil nu am enumerat toate argumentele posibile. Dar va explic, ce inteleg eu prin cele amintite.
Mobila estetica, pe placul nostru: mobila din magazine – cum sa spun… – nu totdeauna coincide cu nevoile individuale. Nu prea gasim culoarea potrivita, materialul potrivit, sau relatia pret-valoare nu e la ce ne asteptam. Avem doua posibilitati: ori cumparam mobilier sablon, ori gasim piese unice, cu caracter la preturi inaccesibile. Mobilierul vopsit este un fel de compromis intre cele doua carari. Pentru ca putem transforma o piesa uzata, plictisitoare in ceva nou, care duce magie in interiorul in care o punem. Cateodata ii prinde bine unei piese de mobila schimbarea functiei. Putem transforma o „vechitura” de noptiera, masa, banca, dulap in ceva foarte unic, care va fi elementul decorativ de baza al interiorului.
Creeaza valoare: ceea ce obtinem prin munca proprie, devine mai valoroasa. Tinem mai mult la obiectele cu care am avut contact personal. Eu chiar acuma am inceput sa-mi reinnoiesc biroul din copilarie, si stiu de acuma, ca-l voi adora inca cel putin 20 de ani, pentru ca imi aminteste de casa parinteasca si de bucuriile copilariei. Temele de acasa, revistele ascunse in sertar, creioanele colorate aranjate exemplar… Ar fi pacat sa stergem aceste amintiri numai pentru ca biroul s-a uzat, sau nu mai e la moda. Daca o vopsim, poate capata un look proaspat, modern, in culori vii, si se poate incadra in orice ambient.
Este economic: partea mea preferata. Mai ales pentru ca vopseaua cu care lucrez eu, Annie Sloan Chalk Paint nu este prea ieftina. Te gandesti de doua ori sa o cumperi sau nu… Totusi este economica, si va voi dovedi asta printr-un exemplu concret. Vara trecuta am vopsit un mobilier din anii ’70 al parintilor mei. (Am scris doua posturi despre ea in limba maghiara, aici si aici, urmeaza sa vi le traduc). Trebuiau vopsite suprafete destul de mari. Pe usile lacuite am aplicat doua straturi de vopsea. Si pe toata suprafata aceasta am folosit o singura cutie de vopsea (135 lei), si doua treimi de ceara (o cutie costa 70 lei). Daca calculam, reinnoirea m-a costat 205 lei. Am mai luat manere si butoane noi (cca 80 lei), dar de la cap la coada nu a costat mai mult de 300 lei. Daca cumparam un alt mobilier cu aceleasi dimensiuni, m-ar fi costat cam 4000 de lei (si poate am zis putin). Deci va intreb eu: este economica reinnoirea mobilei? Si mai si arata bine!
Este ecologica: nu sunt un activist verde, dar totusi nu putem trece cu ochiul peste aceasta latura. In loc de mobila aruncata, mobila reciclata. Chiar daca nu o vopsim pe verde 🙂 Si aratam exemplu bun copiilor fata de retorica „aruncam si cumparam alta” a zilelor de azi.
Este distractiv: incercati! E un deliciu sa lucrezi cu produsele Annie Sloan Chalk Paint! Cu fiecare linie trasa cu pensula ajungi mai aproape de scop, vezi cum se transforma ceva sub mainile tale si se naste ceva nou. Intre timp nu te preocupi de probleme, te concentrezi numai asupra senzatiei. Si cand termini, te simti mandra de munca Ta. Ce e asta daca nu relaxare?
Dezvolta creativitatea: de cele mai multe ori vopsitul este anticipat de o munca intelectuala creativa. Totul incepe cu alegerea piesei de mobilier, a formei si decidem cu ce functie o inzestram. Decidem, ce culoare va avea, in ce stil, eventual mixam culori, sau folosim a technica anume (antichizare, antichizare cu doua culori, crapare, sablonare, transfer etc.). Apoi cautam uneltele corespunzatoare si ne apucam de vopsit. Intre timp ne putem razgandi si face cu totul altceva. Produsul finit va fi garantat unic. Mie imi plac la nebunie lucrurile unice!
Senzatia de acasa o simtim acolo, unde suntem fericiti, unde ne simtim bine, unde e bine sa ajungi acasa. Fiecare incearca sa-si creeze acest ambient placut acasa. Daca ne inconjuram cu mobila estetica, placuta ochilor, creeam un ambient armonic. Iubirea nu poate fi inlocuita, dar poate fi intensificata si stimulata prin intermediul mediului inconjurator corespunzator.
Si la urma ceea ce am omis: nu e totuna in ce mediu cresc copii nostri, ce invata de la noi, ce atitudini vad de la noi. Felul in care traim, modul de viata si stilul interiorului in care traim va influenta perceperea lor estetica, sensibilitatea lor la stil si eleganta. Devenind adulti, ei vor reprezenta aceleasi valori, pe care le invatam noi prin exemplul aratat. Mobilierul vopsit are acest caracter educational din mai multe puncte de vedere.
Eu voi vopsi mobila in continuare, daca ti-a venit cheful si tie, scrie-mi!
Allmycrafts, puskaimelis@gmail.com