Alegerea culorilor intr-un camin nu este usoara. Sunt unele reguli de baza care ne ajuta, dar care se si pot sparge pentru un design special. Important e sa cunoastem bazele, de unde putem porni ca sa avem spatii armonioase, echilibrate.  M-am gandit sa va fac o serie pe baza acestei regluli despre combinarea culorilor Annie Sloan, care va poate ajuta mult in alegerea culorilor chiar daca nu aveti in casa doar culori de pe paletarul Annie Sloan, ci unele asemanatoare.

 

Ia sa vedem singura regula de baza folosita in designul interior!

Pentru un rezultat armonios in decorul casei, trebuie sa urmaresti o singura regula de baza, care va da locuintei un aspect final placut. Regula se numeste simplu 60/30/10. Aceasta este cea mai cunoscuta regula de combinare a culorilor nu numai in designul interior, ci si in web design, in vestimentatie sau in decorarea tesaturilor.

 

60/30/10 este o regula de decorare atemporala care ne ajuta sa alegem o schema de culori cu usurinta. Numerele semnifica proportia de culori menite sa ofere echilibru in orice spatiu. Acest concept este incredibil de simplu de utilizat.

60% este culoarea principala pentru incapere, cel mai probabil, o mare parte din pereti, cu bucati de accent mari ca covoarele de zona si, eventual o canapea. Culoarea dominanta, primara ancora spatiul si serveste ca fundal pentru celelalte nuante.

30% este culoarea secundara, care pot fi draperii, scaune accent, lenjerii de pat, mobilier vopsit, sau chiar un perete accent. Culoarea secundara sustine culoarea principala, dar este suficient de diferita pentru a le distinge.

10% este culoarea de accent. In camera de zi, culoarea accent poate proveni de la o perna de aruncare, accesorii decorative sau opere de arta. In dormitor pot fi perne de accent pe pat, lampi sau lumanari pe noptiera, sau insasi noptiera. Cateodata ajunge o singura piesa de ornament mai extravaganta, mai indrazneata. Aceasta va primi toata atentia, intr-un mod elegant. Culoarea de accent poate fi luata din opera de arta din camera sau dintr-o tesatura imprimata folosita. Acesta este de fapt un truc rapid folosit de decoratori: trag culorile dintr-o imprimare de tesatura, deoarece designerul de tesaturi a facut deja potrivirea.

 

Utilizarea regulii 60/30/10 poate face alegerea culorilor simpla si ne ajuta sa atingem echilibrul in decorare. Pentru a alege cele trei culori pentru spatiul tau, cea mai simpla metoda este o schema de culoare bazata pe roata de culoare, sau cercul cromatic. Annie ne ajuta in acest sens. In ultima editie a revistei The Colourist a incorporat o plansa A3 (Colour Chart) despre culorile de pe paletarul ei alaturi de culorile lor complementare, pasteluri, culori neutre inchise si griuri neutre, alaturi de o istorie a teoriei culorilor.

Regula de baza a decorarii este orientativa si nu este scrisa in piatra. Nu trebuie sa masori spatiul sa identifici procentele exacte. Urmeaza doar ideea de baza: o culoare dominanta pentru majoritatea spatiului, de obicei un neutru, apoi o culoare secundara si o a treia culoare pe ici-colo pentru a adauga stropi de interes.

Daca esti un rebel si iti place sa gandesti ‘out of the box’, sau simti ca ai nevoie de mai mult de trei optiuni pentru a-ti exprima ideile si creativitatea, poti folosi mai multe sau chiar mai putine culori in crearea schemei de culori. Oricare ar fi motivul pentru care spargi regula 60/30/10, exista modalitati de a crea si asa echilibru. Cheia pentru orice mare proiect creativ a fost intotdeauna sa inveti regulile inainte de a le rupe. Deci odata ce intelegi premisa de baza a regulei, o poti personaliza. Iata cateva idei!

 

Mai mult accent

Exista momente cand o culoare accentuata nu este suficienta. Daca simti nevoia, poti alege mai mult in schema de culori. Adica alegi culoarea principală de 60%, culoarea secundara de 30%, dar alegi doua culori de accent, astfel  fiecare capata 5% din spatiu. Insa sunt decoruri care cer doua culori de accent de 10% in loc de una. Nu va temeti de cei 110%, decorul va fi unic si sclipitor.

Decor monocromatic

Cand cream o schema de culori monocromatica, culorile principale, secundare si accentuate nu vor fi trei culori separate, ci diferite nuante ale aceleasi culori. Un aspect neutru poate fi linistitor ca si culoare principal, o nuanta profunda de aceeasi culoare este uimitoare ca culoarea secundara, iar o nuanta palida lumineaza schema ca fiind culoarea accentului. O schema de culoare monocromatica neutra poate fi extrem de relaxanta.

Formule personale

Normele de decorare sunt utile cand avem nevoie de o anumita directie. Insa daca nu iti poti imagina un interior atat de complex, poti sa-ti experimentezi propria formula. Poate ca pentru tine 30/30/20/20 se simte mai confortabil. Atunci experimenteaza cu aceasta formula. Cheia este de a gasi echilibrul de culoare din spatiu si personalitatea celor care o folosesc. Daca cunosti greutatea vizuala a proportiilor de culoare, poti sparge regulile si poti gasi echilibrul care te caracterizeaza.

Am facut referinta mai inainte la vestimentatie. Cand ne alegem tinuta, la fel putem tine cont de aceasta regula. Vin cu un exemplu la indemana: tinuta formal la barbati. Costumul va da proportia de 60%, camasa 30% si cravata 10%. Puteti sa va jucati in gand si cu tinute pentru femei 🙂 Acolo insa sunt muuult mai multe variatii, dar proportiile trebuiesc respectate, sau macar luate in considerare sa aratam bine.

Cand vine vorba de culori, oricand o putem chema in ajutor pe experta culorilor, Annie Sloan. In 2019 a lansat un Ghid al culorilor care se poate rasfoi la magazinul oricarui distribuitor. E foarte utila si ajuta foarte mult in combinarea culorilor in design. Insa stiu ca nu toti aveti distribuitor in apropiere, de aceea voi prleucra informatiile din marea carte a culorilor. De acum saptamamanal voi veni cu cate o culoare de pe paletarul Annie Sloan si cu idei de asociere sa va ajut in alegerea potrivita pentru decorul caminului vostru.