Mobilarea dormitorului a stat sa astepte cel mai mult. Asta a fost cel mai putin important, caci in dormitor intram numai sa dormim. (Si cateodata pentru o batalie cu perne cu copii pe patul mare.) In fine am mobilat dormitorul cu fel de fel de piese vechi, spunand ca „preschimbam cu timpul”. Nu au fost doua bucati care s-ar fi potrivit ca stil sau la culoare. Perioada de tranzitie insa s-a prelungit cam mult, si cand nu ne-au mai incaput hainele in dulapul dublu, ne-am saturat. In sfarsit am comandat garderoba noua. Tamplarul ne-a asigurat ca are cele mai bune sine pentru usi glisante, n-o sa ne plangem. Singurul punct sigur in dormitor este patul, pe care nu vrem s-o schimbam. Este facut din pin lacuit natur. Acesta ar fi punctul de pornire al mobilierului. Tamplarul ne-a recomandat un PAL imitatie pin, dar va spun drept, nu mi-a placut. Opinia mea despre aceste imitatii este ca daca dulapul nu este facut din lemn, sa nu ne prefacem ca ar fi. Din fericire egzact in acea zi cand trebuia sa merg la tamplar sa aleg materialul, cumnata-mea (nemiskacat.cafeblog.hu) a fost in oras si m-a insotit. Ea mi-a intarit decizia: am ales crem combinat cu trufa. Sunt foarte multumita cu culorile alese, dar usile garderobei au o „armatura” metalica, pentru care sunt si azi suparata pe mine, ca nu le-am trimis inapoi la livrare.

Dar in fine nu despre garderoba vroiam sa va povestesc, dar fiind punctul de pornire, nu o puteam ocoli. Tema actuala ar fi o noptiera, pe care am salvat-o din casa veche. De fapt sunt doua la fel, asa ca putem pune cate una la capurile patului. M-a captival forma noptierei, are linii clasice, dar ii trebuia un face-lifting sa se integreze in ambianta. (De aceea vorbesc in singular, pentru ca numai una este reinnoita.)

Asa arata una langa alta, cea veche si cea noua:

meg ketto

Noptierele sunt destul de uzate, dar la un moment dat nici nu conteaza. Am incercat sa slefuiesc un pic suprafata si m-am mirat cat de usor a picat stratul lacuit.

elok

Cand am slefuit-o de tot si am vazut cum arata „nud”, m-am decis: trunchiul voi vopsi cu alb, si restul, adica partea superioara si picioarele, vor ramane naturale, ceea ce va da un cadru piesei. Ar fi pacat sa vopsesc narvura conturata – desi nu neg, asta a fost prima intentie (am ales de pe paleta Annie Sloan Chalk Paint™ culorile Old White si Coco. Cea din urma a ramas nefolosita.)

Si iata procesul de transformare:

Trunchiul am dat cu doua straturi de Old White, apoi cu ceara.

munkafolyamat

Pe partile ramase am pus lac nitro.

fenylo teto

el

szarad

Dupa ce s-a uscat, a ramas numai sa-i pun un buton nou, sa-si primeasca forma finala.

rossz

Nu stiu cum am reusit – nici nu ma intrebati – dar culoarea a iesit un crem deschis, desi vopseaua a fost alba, si ceara incolora. Nu e prima data cand folosesc aceasta combinatie, dar n-am experimentat asa ceva. Mi se pare ca noptiera s-a asimilat in ambianta cand am pus-o la locul ei 🙂 Este completarea demna al garderobei. Spre multumirea mea rezultatul i-a placut si sotului meu. A recunoscut, ca dormitorul deja arata altfel, si incepe sa semene cu cea inchipuita. Nu mai lipseste decat o etajera, doua covoare, un birou… si desigur cealalta noptiera. Poate la primavara…