Spre bucuria mea, tot mai multi descopera vopseua decorativa Chalk Paint™. Dar cu cat mai multi citesc despre ea, cu atat mai multe intrebari vor avea inainte de a o incerca. In acest post am adunat cateva dintre cele mai frecvente intrebari cu care ma intalnesc zi de zi.

Ce suprafata acopera 1 litru de vopsea?
Trebuie stiut ca Chalk Paint™ este foarte densa, voluminoasa, astfel 1 litru are aproape 2 kilograme (mai precis 1,96 kg). 1 litru de vopsea acopera 13 mp intr-un strat. Desi are o putere mare de acoperire, de obicei aplicam doua straturi. Primul strat nu acopera complet, dar al doilea strat asigura acoperire totala.
Ajunge sa aplic un strat de vopsea?
Nu, de obicei sunt necesare doua straturi. Fiindca de cele mai multe ori nu vopsim lemn natural, ci mobila lacuita, chiar cu luciu inalt, nu este de ajuns un strat.  Dar doua straturi deja acopera complet.
Cu ce sa finisez vopseaua? Trebuie fixata neaparat?
Fiind pe baza de apa, vopseaua trebuie fixata, astfel va deveni impermeabila, curatabila si nu in ultimul rand, finisajul protejeaza suprafata vopsita. Pentru a fixa vopseaua, putem opta pentru ceara sau lac.
Ce tip de ceara sa aleg?
In gama Annie Sloan avem mai multe tipuri de ceara, fiecare avand functie separata. Pentru fixarea vopselei putem folosi ceara transparenta Annie Sloan Clear Wax, care intensifica culoarea vopselei, ramanand mata, catifelata. Pentru suprafete antichizate, cu aspect uzat putem aplica peste ceara transparenta cea inchisa, adica Annie Sloan Dark Wax, sau cea neagra,Annie Sloan Black Wax. Cu ceara inchisa obtinem o nuanta maronie-galbuie, cu cea neagra o nuanta griuie. Ceara alba Annie Sloan White Wax poate fi folosit pentru a tempera si a deschide culorile intense.
De cata ceara am nevoie pentru un litru de vopsea?
500 ml de ceara acopera cca. 25 mp de suprafata vopsita, deci o cutie mare ajunge pentru doi litri de vopsea.
Peste cat timp pot folosi mobila „conform destinatiei”?
Ceara moale se absoarbe in vopsea, si se intaresc impreuna. Timpul de intarire totala a cearei este de 5-14 zile, dar cu timpul devine in totalitate tare, precum mobilierul „normal”. Va recomandam sa ocrotiti si sa nu puneti obiecte mari, grei sau ascutite ca pe suprafetele plate pentru 1-2 saptamani. Dupa aceea mobila se poate folosi normal.
Cand sa aleg lac pentru finisare?
Daca va faceti griji pentru rezistenta suprafetei ceruite, sau in locuri unde este umezeala mai mare, optati pentru lac. Avem in gama un lac mat pe baza de apa, care nu necesita diluanti, deci nu are miros urat si nu se ingalbeneste cu timpul. 1 litru de lac acopera 10 mp de suprafata vopsita.
Mobila vopsita necesita ingrijire speciala?
Nu, mobila vopsita nu necesita ingrijire mai speciala decat alte piese de mobilier. Trebuie sa o ocrotim precum pe orice alta piesa noua. Nu punem pe ea ceasca fierbinte, uda, avem grija sa nu o zgariem etc.
Cu ce sa aplic vopseua?
Vopseaua se poate aplica cu pensula sau cu trafalet. In gama avem mai multe tipuri de pensule in mai multe marimi. Gama Pure Bristle este rotunda, densa si facuta din par natural de porc. De aceea o folosim sa obtinem texturi pe suprafetele vopsite. Pentru finisaj modern, neted va recomandam pensulele plate, care sunt sintetice si se subtiaza. Trafaletul ne ajuta sa obtinem suprafete uniforme, dar „mananca” vopseaua, de aceea folositi-o numai pentru suprafete mari, altfel nu e rentabil.
Cum aplic ceara?
Cu pensula sau cu o carpa, care nu lasa scame. Avem pensule conice speciale pentru ceara din par natural de porc, dar si pensulele Pure Bristle se pot folosi pentru ceruire. Daca nu vreti sa investiti in pensula pentru ceara, puteti aplica ceara cu carpa.
Cum se curata pensulele?
Pensula cu vopsea se curata simplu cu apa calduta. Pensula cu ceara se curata cu apa calda/fierbinte si detergent de vase sau sapun lichid. Vopseaua este pe cat se poate de ecolgica, nu are diluanti, deci nu „mananca” pensula. O pensula buna este o ivnestitie buna, pentru ca tine ani intregi.
Ca sa vedeti mai concret pentru ce ajunge 1 litru de vopsea:
1litru