Ghidul stilurilor #10 – Stilul suedez

/, Annie Sloan Paint™, Blog, design interior, DIY/Ghidul stilurilor #10 – Stilul suedez

Stilul suedez este un stil nobil inspirat din decorurile frantuzesti neoclasice din ultima parte a secolului 18. (A nu se confunda cu stilul scandinav sau nordic contemporan!)  Stilul suedez este unul simplu si usor de intretinut, dar nicidecum plictisitor. In design intalnim culori neutre, mai mult alb, crem, si gri deschis, pentru a oferi locuintei luminozitate in timpul iernilor lungi, acceasi functie avand si ferestrele mari si luminoase. Interioarele parca te poarta intr-o lume de poveste.

Inspiratii suedeze:

  • interioare neoclasice mult mai rustice, relaxante
  • mobilier, pereti, plafoane, usi si podele vopsite
  • culori si texturi pale, mate
  • usi si mobilier din lemn de culoare deschisa
  • sablonare si borduri decorative
  • suprafete foarte texturate si technica distressed
  • materiale textile colorate sau in carouri (model sah)

Acest stil a avut o influenta mare asupra activitatatii lui Annie Sloan.  A si creat o culoare care se imbina foarte frumos cu acest stil: Scandinavian Pink.

Culori potrivite stilului suedez pe paleta Annie Sloan Chalk Paint:

PARIS GREY
OLD WHITE
AUBUSSON BLUE
OLIVE
PRIMER RED
OLD OCHRE
CHATEAU GREY
SCANDINAVIAN PINK

Mobilierul suedez este realizat din lemn usor, deschis la culoare si cald – potrivit pentru vopsire in culori deschise. Desi culoarea principala a stilului este considerata alba, suedezii prefera sa aleaga alte nuanțe de mobilier. Sculpturile sunt folosite ca accente si se regasesc in general pe picioarele mobilierului, ramele oglinzilor, tavane inalte si tocul ferestrelor.

Modelele tipice suedeze sunt bordurile pe diferitele piese de mobilier, care pot fi trase cu mana, astfel vor fi intamplatoare si unice, dar se pot folosi si sabloane, transferuri sau stampile. Folositi-le cu incredere, sunt de mare ajutor si dau un aspect aparte pieselor.

2023-06-23T11:16:11+03:00