Ce este de fapt shelf styling-ul? E un curent relativ nou in design, si se refera la stilizarea rafturilor dintr-un ambient. Fie in living, in dormitor, in baie sau in bucatarie, rafturile deschise sa arate bine! Cum sa ne orientam in jungla elementelor decorative?

Va venim in ajutor cu cateva sugestii:

  1. echilibrati piesele mici cu unele mari de accent – daca avem prea multe piese mici, raftul va parea aglomerat. Cu ajutorul pieselor mari umplem spatiul fara a avea acest feeling.
  2. repetati elementele si accentele decorative – piesele repetate nu vor da aer aglomerat raftului, mai degraba armonie ochilor. Se pot repeta elemente, dar si texturi sau culori. Cate o pata de aceeasi culoare pe fiecare raft da o senzatie buna. Repetarea accentelor si elementelor decorative creeaza un aspect armonios si uniform.
  3. utilizati grupari in trei – este una dintre regulile fundamentale ale decorarii. Ochii adora tertele. Nu stim de ce, dar acesta este un fapt. Creati grupuri de trei elemente si faceti-va ochii fericiti!

Cu ce incepem stilizarea rafturilor? Inainte de toate studiem, sa ne dam seama ce ne place. Dupa ce gasim inspiratie, cautam elementele potrivite silului dorit. Urmatorii pasi se pot urma simultam sau alternat: cautam piesele mai mari, care vor alcatui baza, adica fundalul, piesele inalte le punem la colturi, apoi stratificam elementele, unele in fata altora. Putem da o culoare de fundal comuna rafturilor care le confera deja o unitate.

Ce elemente sa alegem, ce arata bine pe rafturile deschise? Va dam niste idei. Le puteti folosi separat, dar si deodata pe toate:

  • ceva vechi – poate colectezi lucruri vechi, sau ai cate o amintire de la bunici
  • ceva nou – pentru ca raftul sa fie modern si totdeauna la curent cu moda
  • ceva inramat – in zilele noastre, cand amintirile sunt pastrate pe hard diskuri, ne aduce zambetul pe fata cand vedem momentele preferate capturate pe raft. Nu va fie frica sa folositi mai multe marimi, culori, texturi in ceea ce priveste ramele. Cu cat mai mult se deosebesc in cadrul aceluiasi stil sau sema, cu atat mai usor vor creea unitate vizuala.
  • ceva pentru citit – pentru asta au fost menite rafturile… pentru pastrarea cartilor. Cartile, revistele de pe raft dau adevaratul home-feeling interiorului si cheama la sedere si relaxare musafirii.
  • ceva pentru depozitare – un raft trebuie sa arate bine, dar in primul si primul rand sa fie practica. Cei cu casa mica au nevoie de fiecare coltisor pentru depozitare, deci a venit timpul sa achizitionam niste cutii faine, colorate, cosuri sau boluri de lemn care arata bine, dar ofera si un plus spatiu de depozitare.
  • ceva de purtat – un lantisor, o pereche de cercei sau ochelari, un ceas de mana – acestea pot parea inutile, dar ele vor da acel feeling personal, care ne caracterizeaza doar pe noi
  • ceva verde – pentru a da viata rafturilor, si un sarm aparte, sa punem si plante – naturale sau artificiale, dar verzi -, ori in ghivece cu diferite texturi, sau in vaze colorate
  • ceva semnificativ- acestea sunt probabil cele mai importante elemente pe un raft, ele confera bucurie si senzatia de acasa.  Acestea pot fi suveniruri de la excursiile preferate, primii pantofiori ai copiilor, o vaza de la bunica, o notita scrisa cu mana… E important sa ne inconjuram cu obiecte care ne fac sa ne simtim bine. Cautati in sertarele ascunse aceste obiecte dragi si expuneti-le, puneti-le la vedere sa va aminteasca zilnic, ca viata e frumoasa 🙂
  • pastrati balanta – distribuiti egal greutatile. Nu puneti pe un singur raft sau pe o singura parte elementele grele si voluminoase, ci divizati-le, astfel vor fi in armonie
  • aranjati obiectele dupa o sema – in triunghi, in diagonala, sau in V sau Z, simetric sau chiar asimetric, cum va place, numai sa fie la fel in armonie.

Si la urma va dam un singur sfat: less is more…

Rafturi deschise, stilizate putem avea si in bucatarie, aceleasi principii sunt valabile si in acest caz. Vedeti niste exemple:

Shelf styling-ul la fel ca orice design are ca scop crearea armoniei. Inconjurati-va cu obiecte dragi, cu amintiri frumoase, cu elemente care va plac si va fac sa va simtiti bine. Nimic nu e mai important acasa. Ceea ce trebuie sa stiti: spatiile aglomerate sunt enervante, difuzeaza nervozitate. De aceea evitati supraaglomerarea rafturilor.

Cartile se pot grupa in diferite feluri pe raft – folositi linistit mai multe moduri deodata. Grupate pe culori, puse pe verticala sau pe orizontala, dar niciodata doar intr-un singur fel. Spargeti monotonia! Fiti unici!