In ultima vreme au aparut tot mai multe marci de vopsele pentru mobila pe piata – ceea ce ne incanta, pentru ca tot mai multi isi vor da seama, ca merita reciclata, revopsita mobila veche in loc sa o aruncam. Este important si din punct de vedere al mediului, si din punct de vedere emotional, dar si artistic.

Vopselele pentru mobila difera mult, unele se intind mai bine, altele au o putere mai mare de acoperire, unele trebuiesc sigilate cu lac sau ceara, altele nu. Sunt vopsele cu care se pot realiza suprafete texturate, rustice, antichizate, dar sunt si pentru aspect modern. Gama e foarte variata, avem din ce alege daca stim ce vrem sa realizam.

Cand ne dam capul la reconditionare, prima intrebare e ce vopsea sa aleg? E greu daca nu le cunosti pe toate. De aceea e bine sa consulti un specialist. In magazinele de bricolaj nu prea ai posibilitatea, distribuitorii Annie Sloan insa ofera consultanta gratuita clentilor, ca ei sa poata decide cat se poate de bine in ceea ce priveste proiectele lor.

Eu primesc in continuu reprosuri, ca vopseaua Annie Sloan este scumpa (de parca de mine ar depinde…)! Si totdeauna ma intreb: oare fata de ce este scumpa? Valoarea este un atribute relativ. Daca ma gandesc la raportul pret-calitate, nu pot sa spun ca este scumpa. Daca ma gandesc cati bani te costa reconditionarea unui mobilier vechi fata de unul nou, nu mi se pare scumpa. Daca ma uit la valoarea adaugata pieselor uzate, nu este scumpa. Si daca ma uit inconjur pe piata, in categoria premium a vopselelor decorative, tot asta pot sa spun: nu este scumpa! 

Acum cateva luni a aparut pe blogul distribuitorului a mai multor vopsele de acest gen o comparatie dintre produsele lor (www.milosfamily.com) , de care ne-am bucurat mult, pentru ca ajuta clientii in alegere. Am vrea sa suplimentam aceste informatii cu cele despre vopselele Annie Sloan sa avem o imagine de ansamblu. Informatiile referitoare la celelelte marci de vopsele sunt luate din acest articol.

ANNIE SLOAN CHALK PAINT

AUTENTICO VINTAGE

AUTENTICO VERSANTE MATT

FUSION MINERAL PAINT

DIXIE BELLE

Scurtă descriere

Vopseaua cretă originală, care de fapt nu conține cretă, și-a căpătat numele după suprafața mătăsoasă pe care o rezultă. Metoda Annie Sloan este ideală pentru tehnici creative, se poate realiza prin ea mai degrabă orice. Vopseaua este foarte versatilă, se folosește foarte ușor de către oricine.

Vopsea cu cretă adevărată concepută pentru a oferi mobilierului o nouă viață. Această vopsea poroasă creează un sistem deschis perfect pentru tehnici creative. Adâncimea culorii și finisajul mat ajută la ascunderea unor imperfecțiuni de suprafață.

Vopsea de înaltă calitate concepută pentru a oferi un finisaj durabil, elegant, cu acoperire superioară și culori cu adevărat frumoase. Finisajul ultra-mat reduce imperfecțiunile suprafeței datorită reflexiei reduse. Este rezistent la raze UV și la umezeală, ceea ce face această vopsea perfectă pentru suprafețele exterioare și zonele interioare cu umiditate crescută precum bucătării, pereți și mobilier de baie.

Această vopsea este unică pe piață, este făcută din rășini acrilice de cea mai înaltă calitate care îi dau rezistență sporită iar termenul de ”mineral” vine de la pigmenții folosiți care sunt 100% naturali. Acoperire excelentă, durabilitate fără a avea nevoie de sigilare. Este o vopsea fină, subțire, care se întinde perfect.

O vopsea ce conține un amestec de cretă și minerale, ceea ce o face să ofere ce-i mai bun din ambele ”lumi” – pregătirea minimă și acoperirea excelentă a unei vopsele cu cretă, cu finisaj neted ce nu are neapărată nevoie de sigilare, asemenea unei vopsele minerale.

Când este cea mai indicată

Se recomandă în special pentru tehnici creative (antichizare, blending, frottage, rough luxe), suprafețe texturate, structurate, dar de asemenea se pot realiza cu ele și suprafețe netede. Este o vopsea pentru mobilă, dar se poate folosi atât pentru pereți, cât și pentru țesături sau chiar faianță și gresie sigilată în mod corespunzător.

Tehnici creative (antichizare spre exemplu). Este ideală pentru a fi folosită cu celelalte produse decorative din gamă. Posibilitățile sunt nelimitate.

Deși a fost creată pentru mobilier, poate fi aplicată pe tencuială, rigips, lemn, zidărie, PVC, metal și o gamă largă de alte suprafețe care au fost pregătite corespunzător.

Fină, elegantă, ușor de întins cu un finisaj mat dar nu poros, această vopseaua este potrivită pentru orice tip de mobilier însă noi o folosim cel mai des atunci când dorim un mobilier într-o singură culoare, cu un finisaj durabil, fără să aplicăm un strat de protecție. Se poate antichiza și crea un aspect shabby cu ea, însă celelalte vopseluri, care conțin cretă, sunt mai potrivite în acest caz.

Este vestită pentru tehnici gen blending (vopsit în stil ombre) însă se pot obține cu succes tot felul de rezultate și se poate aplica orice tehnică ce necesită o vopsea poroasă de tip cretă. Este, de asemenea potrivită și pentru proiecte ”uni”.

Putere de acoperire/500ml

6-7 mp/strat

4-6 mp/strat in funcție de porozitatea suprafeței de vopsit

4-6 mp/strat

7-8 mp/strat

aprox 6 mp/strat

La ce fel de suprafață aderă bine

Aderă bine la aproape orice suprafață fără șlefuire și fără grund, de la lemn natural la PAL, MDF, melamină, piatră, sticlă, plastic.

Orice suprafață, datorită conținutului mare de cretă.

Se poate vopsi orice suprafață mată însă pe suprafețele lucioase, din PAL, melamină, plastic, sticlă, piatră/granit se recomandă un strat de grund.

Se poate vopsi orice suprafață mată însă pe suprafețele lucioase, din PAL, melamină, plastic, sticlă, piatră/granit se recomandă un strat de grund.

Se poate vopsi orice suprafață mată însă pe suprafețele ultra-lucioase, melamină, plastic, sticlă, se recomandă un strat de grund.

Când este necesar un grund

Doar când vrem să deschidem de tot culoarea mobilei din PAL, pentru a economisi vopsea, și nu pentru aderență.

Atunci când se vopsește o suprafață din care ar putea ieși pete (ex lemn închis la culoare, cu noduri etc) este indicată folosirea unui grund ce oprește petele.

Atunci când se vopsește o suprafață din care ar putea ieși pete (ex lemn închis la culoare, cu noduri etc). Pe suprafețe ”problemă”, asa cum am detaliat mai sus.

Atunci când se vopsește o suprafață din care ar putea ieși pete (ex lemn închis la culoare, cu noduri etc). Pe suprafețe ”problemă”, asa cum am detaliat mai sus.

Atunci când se vopsește o suprafață din care ar putea ieși pete (ex lemn închis la culoare, cu noduri etc). Pe suprafețe ”problemă”, asa cum am detaliat mai sus.

Când este nevoie de sigilare

Totdeauna. Se poate sigila cu ceară incoloră, ceruri colorate, sau cu lac (mat sau lucios).

Întotdeauna, se poate folosi ceară sau lac.

Niciodată. Se pot însă aplica ceruri colorate pentru un efect pur decorativ.

Nu are nevoie de sigilare, odată ce s-a uscat suficient este rezistentă la umiditate. Pentru suprafețe cu trafic intens însă (de ex. blatul mesei din bucătărie, pardoseli) există un lac poliuretanic în varianta matt sau gloss. Se poate folosi și ceară colorată pentru efecte decorative.

Poate fi lăsată fără sigilare însă pe suprafețe ce trebuiesc șterse frecvent se recomandă folosirea unui lac sau ceară. Marca are și o gamă largă de produse destinate ”sigilării”.

Autonivelant? Rămân urme de pensulă?

Nu este autonivelantă. În funcție de aspectul dorit alegem ustensilele: pensulă din păr natural pentru aspect texturat, stil rustic/vintage, sau pensulă din păr sintetic sau rolă pentru aspect neted, modern.

Nu este autonivelantă. În funcție de pensula folosită (sintetică/cu peri naturali) rămân mai multe sau mai puține urme. Acesta nu este un inconvenient în cazul tehnicilor decorative, dimpotrivă.

Autonivelant. Se poate aplica cu o pensulă sintetică sau cu rola de microfibră, în straturi subțiri.

Autonivelant. Este indicat să se folosească o pensulă foarte moale, cu peri sintetici, straturi foarte subțiri de vopsea. Se poate folosi și rola de microfibră, caz în care va avea un aspect apropiat de cel care se obține cu pistolul de vopsit.

Autonivelantă. Se recomandă folosirea unei pensule de calitate, ușor umedă, precum și un spray special cu apă pentru a întinde bine vopseaua, în straturi subțiri.

Poate fi folosită la exterior?

Da, finisat cu lac Chalk Paint Lacquer cu filtru UV.

Nu conține filtru UV deci e recomandată doar la interior.

Conține filtru UV și e rezistentă la umezeală deci poate fi folosită la interior/exterior.

Conține filtru UV și, odată uscată complet (21 de zile) rezistentă la umezeală deci poate fi folosită la interior/exterior.

Recomandată pentru interior.

Uscat la atingere în

30 min

30 min

30 min

30 min

30 min

Următorul strat poate fi aplicat după

30 min-1 oră (depinde de temperatură și umiditatea aerului)

1 oră

minim 4 ore

minim 4 ore

1 oră

Timp complet de uscare/maturare după terminarea proiectului

În funcție de stratul de protecție aplicat: cu ceară 14-21 zile, cu lac 2 zile

În funcție de stratul de protecție aplicat (ceară sau lac).

5–7 zile

21 de zile

30 zile (dacă nu se aplică un strat de protecție)

Compuși organici volatili

0,2 g/L (limita aprobată de UE pentru acest tip de produs este de 40g/l)

9 g/L (limita aprobată de UE pentru acest tip de produs este de 30g/l)

 19 g/L (limita aprobată de UE pentru acest tip de produs este de 40g/l)

0, nu are compuși organici volatili

0, nu conține compuși organici volatili

Se poate folosi în siguranță pe mobilierul copiilor

Da, este certificat a fi „toy safe”, găsiți iconul pe fiecare cutie.

Da

Da

Da

Da

În ce cantități este disponibilă

120ml, 1l

100ml, 500ml, 1l, 2.5l

100ml, 500ml, 1l, 2.5l

Tester de 37ml și cutii de 500ml

Cutiile au aprox 240ml, 480ml, 960ml

Număr de culori disponibile

45

peste 150

peste 150

aproximativ 60

69, unele doar în cutii de 480ml

Pret

Cost/500l*: 75 lei

Cost/1l*: 150 lei

Cost/500l*: 90 lei

Cost/1l*: 180 lei

Cost/500l*: 110 lei

Cost/1l*: 220 lei

Cost/500l*: 145 lei

Cost/1l*: 290 lei

Cost/500l*: 145 lei

Cost/1l*: 290 lei

*la momentul publicarii articolului

In ce priveste preturile, ele sunt doar orientative, timp ce o cantitate similara din unele marci de vopsele din cauza diferentei de consistenta va acoperi intotdeauna diferite marimi de suprafete. De asemenea trebuiesc luate in considerare produsele auxiliare ce vor fi necesare unui proiect cand calculam costul lui real.

Si iata laolalta toate informatiile tehnice  importante despre Annie Sloan Chalk Paint™ necesare unei decizii adecvate asupra alegerii vopselelor ecologice:

Vopsea premium de inalta calitate conceputa pentru a oferi un finisaj texturat, cu putere mare de acoperire si culori unice. Finisajul cretat ofera o eleganta aparte si un surplus de stil mobilierului vopsit. A fost creata pentru mobilier, deci se poate vopsi cu ea de la lemn la MDF si PAL orice tip de mobila fara grund sau slefuire. Se poate folosi cu nenumarate tehnici decorative. Ideala pentru antichizare prin textura pe care o rezulta cand aplicata cu pensula densa.

 

De fapt nu e usor sa faci o alegere buna, trebuie sa iei in calcul mai multe criterii. In primul rand trebuie sa stii ce vrei: ori o culoare anume, ori un finisaj special, eventual cat poti/vrei sa cheltui. Cel mai important e sa iei decizia sa reciclezi mobila, apoi poti testa mai multe tipuri de vopsea sa-ti dai seama care se potriveste stilului tau, proiectului tau, sau inchipuirii tale. Multe se pot spune despre Annie Sloan Chalk Paint™, doar ca e scumpa nu – in categoria marcilor premium cel putin. Pe de alta parte pe langa fiecare cutie de Chalk Paint primesti sfaturi si consultanta (gratuita!) la fiecare proiect, iar acesta este de nepretuit!