Cand apar asemenea pete?
Ele pot fi taninii din lemn, pe care ii are in mod normal, in acest caz zicem ca „sangereaza” lemnul. E normal ca asesti tanini sa iasa la suprafata cand aplicam vopsea pe baza de apa. Vopseaua de fapt extrage acesti tanini. Ii putem insa trata cu shellac, sau un lac special care blocheza acesti tanini. Pete pot aparea si pe lemnul natural, netratat, mai ales la noduri.
Pete insa pot aparea si daca slefuim o mobila veche, baituita si lacuita. Lacurile vechi (nitro) aveau aceasta functie de blocare, deci daca nu slefuiti, nu o sa aveti probleme. In caz ca ati slefuit, vopseaua poate intra in reactie cu componentii baitului, si astfel se (de)coloreaza. Desigur, daca lacul este crapat, exfoliat, sau furnirul sarit, nu prea aveti de ales. IMPORTANT: nu totdeuna ajuta slefuirea! Stiu ca unii aleg sa slefuiasca doar sa merga la sigur, dar cateodata poate fi chiar un dezavantaj. Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint adera si fara slefuire!
Piesele fabricate in anii ’50-60 ne mai pot surprinde in acest sens. In aceasta perioada s-a folosit un adeziv la montare, care totdeuna sangereaza peste vopsea. La fel si furnirul utilizat des in acesti decenii pot cauza pete.