Alegerea culorilor intr-un camin nu este usoara. Sunt unele reguli de baza care ne ajuta, dar care se si pot sparge pentru un design special. Important e sa cunoastem bazele, de unde putem porni ca sa avem spatii armonioase, echilibrate.  M-am gandit sa va fac o serie pe baza acestei regluli despre combinarea culorilor Annie Sloan, care va poate ajuta mult in alegerea culorilor chiar daca nu aveti in casa doar culori de pe paletarul Annie Sloan, ci unele asemanatoare.

 

Ia sa vedem singura regula de baza folosita in designul interior!

Pentru un rezultat armonios in decorul casei, trebuie sa urmaresti o singura regula de baza, care va da locuintei un aspect final placut. Regula se numeste simplu 60/30/10. Aceasta este cea mai cunoscuta regula de combinare a culorilor nu numai in designul interior, ci si in web design, in vestimentatie sau in decorarea tesaturilor.

 

60/30/10 este o regula de decorare atemporala care ne ajuta sa alegem o schema de culori cu usurinta. Numerele semnifica proportia de culori menite sa ofere echilibru in orice spatiu. Acest concept este incredibil de simplu de utilizat.

60% este culoarea principala pentru incapere, cel mai probabil, o mare parte din pereti, cu bucati de accent mari ca covoarele de zona si, eventual o canapea. Culoarea dominanta, primara ancora spatiul si serveste ca fundal pentru celelalte nuante.

30% este culoarea secundara, care pot fi draperii, scaune accent, lenjerii de pat, mobilier vopsit, sau chiar un perete accent. Culoarea secundara sustine culoarea principala, dar este suficient de diferita pentru a le distinge.

10% este culoarea de accent. In camera de zi, culoarea accent poate proveni de la o perna de aruncare, accesorii decorative sau opere de arta. In dormitor pot fi perne de accent pe pat, lampi sau lumanari pe noptiera, sau insasi noptiera. Cateodata ajunge o singura piesa de ornament mai extravaganta, mai indrazneata. Aceasta va primi toata atentia, intr-un mod elegant. Culoarea de accent poate fi luata din opera de arta din camera sau dintr-o tesatura imprimata folosita. Acesta este de fapt un truc rapid folosit de decoratori: trag culorile dintr-o imprimare de tesatura, deoarece designerul de tesaturi a facut deja potrivirea.

 

Utilizarea regulii 60/30/10 poate face alegerea culorilor simpla si ne ajuta sa atingem echilibrul in decorare. Pentru a alege cele trei culori pentru spatiul tau, cea mai simpla metoda este o schema de culoare bazata pe roata de culoare, sau cercul cromatic. Annie ne ajuta in acest sens. In ultima editie a revistei The Colourist a incorporat o plansa A3 (Colour Chart) despre culorile de pe paletarul ei alaturi de culorile lor complementare, pasteluri, culori neutre inchise si griuri neutre, alaturi de o istorie a teoriei culorilor.

Regula de baza a decorarii este orientativa si nu este scrisa in piatra. Nu trebuie sa masori spatiul sa identifici procentele exacte. Urmeaza doar ideea de baza: o culoare dominanta pentru majoritatea spatiului, de obicei un neutru, apoi o culoa