Cuvantul chalk in romaneste inseamna creta, de aceea cand m-am intalnit prima data cu expresia chalk paint (semnificand: vopsea creta), m-am gandit ca e vopseaua aceea neagra, cu care se vopsesc tablele din scoli, si pe care se poate scrie cu creta, numai in diferite culori. Mi-am dat seama destul de repede ca e vorba de altceva…

Nu confundati Chalk Paint cu chalkboard paint (semnificand: vopsea de tabla pentru creta), care e de fapt vopseaua aceea neagra (sau verde), cu care se vopsesc tablele in scoli, ca copii sa poata scrie pe ele. Desi in cele mai multe scoli tablele deja sunt albe si se scriu pe ele cu carioca, dar totusi mai exista vopseaua neagra in comert.

festek

Annie Sloan este o doamna di Marea Britanie, care a inventat cu 25 de ani in urma vopseaua, pe care a numit-o Chalk Paint. De atunci expresia Chalk Paint este o marca inregistrata, si faptul din pricina caruia a numit-o asa este ca dupa uscare devine mata ca creta. De obicei nici nu-i traducem numele, nu o poreclim, o chemam Annie Sloan Chalk Paint, vopsea decorativa.

Cteodata o numesc doar vopsea-creta, daca vorbesc cu cineva, care cunoaste produsul. Dar acest nume poate fi inselator, deoarece de cand Annie Sloan a inventat aceasta vopsea, au aparut pe piata vopsele chalk paint de alte marci, ba chiar si noi insine putem crea chalk paint acasa, exista multe descrieri si retete pe internet.

Insa intre chalk paint si Chalk Paint este diferenta! Eu folosesc pe cea a lui Annie Sloan, despre asta pot sa va scriu. Ceea ce trebuie stiut despre ea este ca e pe baza de apa, este preparat din componente naturale, nu dauneaza naturii, nu miroase, si are o valoare minima de VOC (compusi organici volatili). Se poate utiliza surprinzator de usor, de obicei suprafetele pe care se foloseste, nu necesita nici o pregatire prealabila. Se adera bine pe aproape orice suprafata, deci se poate folosi pe lemn, metal, plastic, material textil, orice.

Se poate aplica pe mobila fara slefuire, dar poti vopsi cu ea peretele, plafonula, tapiseria fotoliului, sau poti colora perdelele.

DSC_0097

A folosi aceasta vopsea nu inseamna numai a incerca un alt tip de vopsea, ci inseamna insusirea technicilor asa, cum Annie Sloan le foloseste. Si aceasta difera de techicile de vopsire traditionale. Ce vrea sa insemne asta? Daca folosesti voselele obisnuite din comert, sunt niste reguli, care trebuie respectate. In primul rand suprafata trebuie slefuita bine, apoi grunduita, vopseua aplicata uniform, sa nu se vada trasaturie pensulei, lasi sa sa usuce mult, si as mai putea continua…

Cu Chalk Paint poti arunca toate conventiile!

Cand am vopsit primele piese de mobilier, am scapat foarte greu de aceste conventii.

polcocska kollazs

Desi Chalk Paint chiar pentru asta e!

Cand ajungi acasa de la servici, si mai ai doua ore pana la cina, pui un carton pe podea in antreu, apuci comodul si o vpsesti pur si simplu cu Chalk Paint. Inainte de cina mai aplici un strat, dupa ce ai spalat vasele dupa cina, aplici ceara, si inainte de culcare deja ai si pus la loc comoda.

Faptul pentru care mi mi-a placut din prima, cand am citi despre vopsea pe site-uri straine, a fost efectul de antichizare care poate fi realizat cu ea.

koptatott el

Si toate acestea acasa, fara preparatii speciale.

Am achizitionat si o carte scrisa de Annie Sloan, in care sunt descrise pas cu pas technicile, si transformari concrete documentate cu multe fotografii.

Annie Sloan könyv

Paleta de culori Annie Sloan a fost inspirata din design-ul si decoratiunile secolelor 18-20, dar fiecare isi poate mixa culoarea preferata, poate experimenta texturile, efectele create cu ceara transparenta si cea neagra, poate experimenta diferitele technici folosite in vopsirea mobilei de la whitewash la sablonare.

Acestea au fost vopsite de mine:

munkaim

Aceasta vopsea da o libertate enorma reinnoirii mobilei, si stimuleaza creativitatea!

Se poate incerca cu curaj, pentru ca daca gresesti, poti vopsi din nou suprafata fara slefuire, greselile se pot corecta usor. Am incercat reinnoirea mobilei inainte sa stiu despre aceasta vopsea, dar a fost foarte greoaie, cu multe dificultati. Vazand videourile despre reciclarea mobilei cu vopseaua lui Annie Sloan pe internet, mi s-a parut foarte simpla, si mi-a venit cheful sa revopsesc toate piesele plictisitoare din casa.

Daca vrei sa sti mai mult despre ea, iti recomand in primul rand acest video.

Vopseaua se gaseste deja si in Romania, deci daca ti-a venit vreo idee, nu te retine!

Eu mai am o gramada de proiecte, multe piese de mobilier in asteptare, deci va voi mai povesti despre Chalk Paint!