Színterápia a gyerekszobában

//Színterápia a gyerekszobában

Színterápia a gyerekszobában

Lassacskán gyermek és szülő egyaránt belerázódott az új tanévbe. Bizonyára sok szülőnek megfordult már a fejében, hogy miként segíthetné gyermekét a tanulásban, mivel tudná ösztönözni úgy, hogy ne megterhelő legyen, annál inkább motiváló.

Talán mindenki hallott már a színek jótékony hatásáról, amelyek többek között a tanulást is elősegítik, pozitív hatással vannak az agy működésére.

Most néhány érdekesség és tudnivaló következik arról, hogy milyen színeket érdemes használni a gyerekszobában annak érdekében, hogy optimális legyen tanulásra, pihenésre, valamint más tevékenységekre. Példának okáért a tojáshéj, a sárga, a világos narancs a memória, kreativiítás tekintetében játszik hasznos szerepet. A világos árnyalatok tehát stimulálják a vizuális érzékelést, amely az információ megtartását eredményezi.

A színek világa az életünkben

Abban az esetben, ha ismerjük a színek szerepét, akkor könnyen megtervezhetjük, berendezhetjük optimálisan gyermekeink birodalmát.

Ha az agyi tevékenység serkentése a célunk, érdemes vörös, narancssárga, sárga színeket választanunk. A pihenést, nyugalmat viszont a kék, zöld, lila árnyalatok segítik elő.

Lopjuk be tudatosan a színeket gyerekeink szobájába

A szakemberek hosszú ideje foglalkoznak a színek terápiájával, kutatások sora bizonyítja a pozitívumait. A hideg színek a nyugalmat árasztják, a meleg tónusok viszont felélénkítenek. Ugyanakkor mindenképp érdemes, sőt javasolt a gyerekszobában ezeknek a kombinációja, hiszen így tudnak igazán érvényesülni.

Színek jelentése és használata

TÜRKÍZ


A türkíz színű berendezési tárgyak dekorációk ellensúlyozzák az elektronikai készülékek káros hatásait.

KÉK

       

A kék nyugtat és nagymértékben javítja az alvást, alvászavaros gyerekeknél kifejezetten használhatjuk. Más színekkel együttesen barátságos kuckó varázsolható.

VÖRÖS

 

A vörös a kreativítást segíti elő, ha ez a célunk bátran éljünk vele, ellenben nem javasolt túlzásba esni.

LILA

     

Ha gyerekünk folyton konfliktusba keveredik, akkor mindenképp érdemes a lila színt bevinni az életterébe. A lila- sárga vagy lila- fehér együttes optimális lehet.

NARANCSSÁRGA


Önbizalomhiányos, visszahúzódó személyiség esetén a narancssárga használata megoldást tud nyújtani. Lányoknál és fiúknál is kedvelt szín.

PIROS 


Általános hangulatjavító, de a túl sok piros szín túlterhelheti az idegrendszert.

ZÖLD

      

A zöld kiegyensúlyozó, harmonizáló, nyugtató hatású, érzékeny, bizonytalan gyerekeknél használhatjuk.

SÁRGA


Élénkítő hatású és segíti a kommunikációt, motiváló hatással bír. Tehát, ha mindig nyaggatni kell, hogy írja meg a házifeladatot a kiskamaszunk, akkor a sárga lehet a befutó.

Ezek mellett említést kell tenni a kék és zöld ötvözéséről, amelyet sokan félnek használni, viszont igazán hatékony terápiás jelleggel rendelkezik. A kék békét, nyugodtságot sugall, segít a koncentrációban, ösztönzi a lelket az elmélyülésre. A zöld motivál, erőt ad. A kettő együtt csodálatos eredményeket érhet el.

2019-02-06T12:00:04+03:00