Miért fessünk bútort?

/, chalk paint, DIY/Miért fessünk bútort?

Miért fessünk bútort?

Az utóbbi időben sok ismerősömmel beszélgettem a bútorfestésről, és felmerült bennem az igény, hogy – elsősorban magamnak – összeszedjem azokat az érveket, amelyek a bútorfestés mellett szólnak. Nyilván ebben eddigi tapasztalataimra támaszkodom és senkit nem akarok meggyőzni vele. Mindenki maga alakítja az ízlését.

Szóval miért is fessünk bútort?

  • mert a festett bútor esztétikus
  • olyanra festjük, amilyenre szeretnénk
  • értékteremtő
  • költséghatékony
  • környezetkímélő
  • ha megfelelő anyaggal dolgozunk, szórakoztató, kikapcsolódást nyújt, élvezetes
  • fejleszti a kreativitást
  • szeretetteljes otthont alakíthatunk ki általa

Valószínűleg nem merítettem ki a témát. De elmagyarázom, hogy én mit értek a felsorolt érveken.

Esztétikus bútor, amilyent szeretnénk: a boltokban kapható bútorok – hogy is mondjam… – nem mindig felelnek meg az egyéni ízléseknek. Színben, anyagminőségben, ár-érték viszonylatban nem mindig találjuk meg azt, amit éppen keresünk. Vagy egyenbútorokkal találkozunk, vagy égbe kiáltó összegekért kínált egyedi bútordarabokkal. A festett bútor az arany középút. Egy használt, de megunt bútordarabot könnyűszerrel átfesthetünk és újjá varázsolhatunk. Ahhoz a környezethez igazíthatjuk, amelybe szánjuk. Néha a funkcióváltás is jót tesz egy-egy darabnak. És olyan egyedi darabot faraghatunk egy „ócska” éjjeliszekrényből, asztalból, padból, szekrényből, ami dísze lehet lakásunknak.iroasztal

Értékteremtő: amiért megdolgozunk, azt jobban értékeljük. Sokkal jobban ragaszkodunk olyan tárgyakhoz, amikhez személyes kapcsolat, tapasztalat fűz. Én most éppen gyerekkori íróasztalomat készülök átfesteni és már most tudom, hogy még legalább 20 évig imádni fogom, bármilyen lesz, mert mindig eszembe fognak jutni róla a régi emlékek. A nehéz házi feladatok, a fiókba dugott könyv, ami érdekesebb volt, mint a lecke, a polcon példásan elrendezett színes ceruzák… Kár lenne ezeket az emlékeket kitörölni azzal, hogy eldobunk egy gyönyörű íróasztalt, csak mert kicsit megkopott, vagy ódivatú.

Költséghatékony: a kedvenc részem. Főleg azért, mert az Annie Sloan Chalk Paint nem egy olcsó kategóriájú festék. Mindenki elgondolkodik az ára hallatán… Mégis költséghatékony, erre elég egy konkrét példát felhoznom. Olvastátok a bejegyzésem a szüleim bútorának átfestéséről? (Ha nem, itt és itt találjátok meg.) Elég nagy felületet kellett lefesteni. kééészA lakkozott felületű ajtókat – és ezekből volt több – kétszer kellett lekenni. Erre mindössze egy doboz festéket használtunk el (9800 Ft), és egy háromnegyed doboz viaszt (5200 Ft). Ha összeszámoljuk, kb. 200 lejbe került a felújítás. Egy ugyanilyen szekrénysor újan kb. 4000 lejbe kerülne (de lehet, hogy keveset saccoltam). Nos, költséghatékony a bútorfestés?

Környezetkímélő: nem vagyok egy zöld aktivista, de azért ezt a vetületét sem téveszthetjük szem elől. Kidobott bútor helyett újrahasznosított bútor. Még ha nem is zöldre festjük 🙂 Gyerekeink számára is példaértékű lehet napjaink „kidobjuk és veszünk mást” retorikája helyett.

Szórakoztató: próbáljátok ki! Az Annie Sloan Chalk Paint-tel élvezet dolgozni. Minden ecsetvonással közelebb vagy a célhoz, látod, amint a kezeid között átalakul, megszületik valami. És amikor elkészül, büszkeséggel tölt el, hogy a Te munkád. Mi ez, ha nem kikapcsolódás?

Fejleszti a kreativitást: legtöbbször a festést kreatív szellemi munka előzi meg. Mindez ott kellékekkezdődik, hogy ha nem adott, akkor kiválasztjuk a megfelelő formájú és funkciójú bútordarabot. Kitaláljuk, milyen stílusú, milyen színű legyen, netán színt keverünk hozzá, vagy valamilyen speciális technikát használunk hozzá (antikolás, antikolás két színnel, repesztés, stencilezés, transzferálás stb.). Aztán megkeressük a megfelelő eszközöket, s végül nekikezdünk. Menet közben is dönthetünk valamilyen változtatás mellett. A végtermék pedig garantáltan egyedi lesz. Én imádom az egyedi dolgokat!

A szeretetteljes otthonbenti4 feltétele, hogy olyan legyen, amiben jól érezzük magunkat, ahol boldogok vagyunk, ahol szívesen elidőzünk, ahová mindig jó hazajönni. Ha kedves, szép, esztétikus bútordarabokkal vesszük körbe magunkat, olyan harmonikus otthont teremthetünk, ahol mindez megvalósítható. Nyilván a szeretet nem pótolható, de fokozható a megfelelő miliővel.

És ami kimaradt: nem mindegy, hogy gyerekeink milyen környezetben nőnek fel, mit tanulnak tőlünk. Otthonunk milyensége hat esztétikai érzékükre, alakítja ízlésvilágukat. Azt az értékrendszert fogják ők is felnőttként képviselni, amit mi nyújtunk nekik. A festett bútor pedig sok tekintetben „nevelő hatású”.

Marci alkot Marci segit

Én továbbra is fogok bútort festeni, akinek esetleg megjött a kedve hozzá, szóljon!

2019-01-23T13:29:03+03:00