Lopjuk be a tengerpartot az otthonunkba

//Lopjuk be a tengerpartot az otthonunkba

Lopjuk be a tengerpartot az otthonunkba

Sokunk életében nagyon fontos a letisztultság és az összhang. Számtalanszor, amikor a lakásfelújtásra, a lakberendezésre készülünk, félünk a feladattól. Könnyen megtörténhet, hogy csupán néhány régi bútordarabot kell kissé feldobni. A legegyszerűbb módja ennek, mint tudjátok, az átfestés, mert kényelmesen, pénzt megtakarítva oldható meg a stílusváltás. Csupán a színekkel kell játszani.

A COASTAL vagy tengerparti stílus

Ha még benned vannak a nyári élmények, és szeretnéd őket egész évben frissen tartani, érdemes megismerd a coastal/tengerparti stílust. Különlegessé varázsolhatod általa a nappalidat, vagy éppen a hálószobádat, becsempészhetsz élményeket ezekbe a helyiségekbe. Ez a jegy ugyanis a lágyságot, a visszafogottságot és a harmóniát sugallja. Aki olyan otthont szeretne, ahol kicsit úgy érzi közel a tenger hozzá, akkor bátran éljen ezzel a lehetőséggel!

A coastal stílus főbb ismérve a visszafogott színvilág, belépve egy ilyen helyiségbe rögtön a tisztaság, a nyugalom, a béke érzése árad.

Figyelem: a coastal stílus nem tévesztendő össze a nautical, vagyis a tengerész stílussal! Ezek színeikben is nagyon eltérnek egymástól. Míg a tengerész enteriőrben a sötétebb tengerészkék,  a navy blue, pirossal, fehérrel kombinálva dominál, addig a coastal inkább a lazább, tengerparti érzetet keltő színeket használ.

Színek a tengerparti stílushoz
A coastal jellemző színei világos, kellemesen megnyugtató aqua kékek, kékes-türkizes árnyalatok fehérrel, vagy tört fehérrel, meleg homokszínnel. Az Annie Sloan színek közül nagyon jól összeállíthatod a tengerparti hangulatú enteriőr színeit: fehér árnyalatok, meleg semleges színek, hideg semleges színek, kék árnyalatok, kékeszöld árnyalatok közül tudsz választani, mint az Old White, Pure, Old Ochre, Country Grey, Provence, Louis Blue, Aubusson Blue vagy Florence. Az erősebb színeket Old White-tal teheted lágyabbá.

 

   

   

A hangulat fokozása
A coastal hangulathoz elengedhetetlen összehangolni az enteriőr összes elemét. A függönyök legyenek áttetszőek, világosak és könnyűek, hogy az legyen az érzésünk, hogy a szél folyamatosan lengeti őket. NE használjunk nehéz, sötét színű drapériákat, sötétítéshez inkább a természetes anyagból készült bambusz, vagy gyékény rolókat válasszuk.
Részesítsük előnyben a természetes faanyagból készült, vagy lágy színekre festett bútorokat, a bútortextilnek és kárpitnak is használjunk len vagy pamut anyagokat, akár a témához illő mintával.

Adunk néhány tippet coastal hangulatú bútorok festéséhez:

 

 

 

Mekkora befektetés a stílusváltás?
Természetesen sokak fejében megfordul, hogy mekkora összegbe kerülhet e stílus kialakítása a saját otthonunkban. A jó hír az, hogy az Annie Sloan festékek segítségével nagyon egyszerűen újjá varázsolható egy-egy bútordarab. Kellemes és hasznos időtöltés lehet akár az egész család számára, a gyerekekkel együtt alakíthatjuk ki a tengerről hozott kagylók segítségével az enteriőr végső kinézetét.

Vagy egyszerűen néhány régi deszkából is kialakíthatunk tengerparti hangulatú fali díszt:

 

Sokan úgy gondolják, hozzá se fognak ehhez a tevékenységhez, mert nem nekik való, de az eredmény minden esetben magáért beszél. Gondoljunk csak bele, mennyire különlegessé varázsolja a nappalit, ha nagymama vitrines szekrényét átfestjük egy coastal színnel! Egy régi komódot is könnyedén új ruhába lehet öltöztetni a festékkel, teljesen más hangulatot, stílust adva nekik. De hiszen már nem is kell ezt külön hangsúlyozzuk, hogy milyen egyszerű és szórakoztató! Legtöbbetek rég tudja, nem igaz?

A lényeg, hogy mindenképp érdemes esélyt adni, de vigyázat, a festés könnyen szenvedéllyé válhat! Szóval ha már nagyon rég tervben van egy lakásfelújítás, a kedvenc stílusod pedig a coastal, ne várj túl sokat! Kezdd el minél hamarabb, mert a produktum a teljes elégedettség lesz.

Járjunk nyitott szemmel, mert bárhol kincseket találhatunk!

 

(A fotók forrásáért kattints rájuk!)
2019-01-23T13:28:59+03:00