Egy kis visszatekintés

/, chalk paint, DIY/Egy kis visszatekintés

Egy kis visszatekintés

Arra az időre szeretnék most visszatekinteni, amikor még nem is sejtettem, hogy blogot fogok írni és nem fektettem hangsúlyt a munkáim dokumentálására. Az elkészült darabok azonban itt vannak körülöttünk, nap mint nap használjuk őket, ezért gondoltam, beszámolok róluk is, megérdemelnek ennyicske figyelmet.

Amikor még nem ismertem az Annie Sloan Chalk Paint™-et és az általa nyújtott lehetőségeket, a klasszikus csiszolás – lakkozás/pácolás duót műveltem.

DSC_0283

Ez egy legalább 70 éves padágy (a padrészt kihúzva dunyhát tettek bele és azon aludtak), amin régi székely motívumok találhatók. A nagyobb felületeket (kölcsön) géppel csiszoltam, az apróbb részleteket pedig kézzel, nem kevés verejték és főleg idő árán.

DSC_0284

A következő szerzemény egy asztal és két szék volt, róluk írtam egy korábbi bejegyzésben.

teljes kep

Egy bútorturkáló valamelyik zugából szerzett nekünk anyukám egy régi karosszéket. Szegény elég viharvert volt, de miután egy kicsit megtisztítottam és a felpattogzott lakkrétegtől megszabadítottam, kentem rá egy réteg dió pácot. Ettől megújult a külseje és még egy székpárnát is varrtam rá, hogy ne csak szép, de kényelmes is legyen.

szekreny es karosszek

A karosszék balján pompázik az első darab, amihez az Annie Sloan Chalk Paint™-et használtam. Karácsonyra kaptam a sógornőmtől egy fél üvegnyi festéket és egy kevés viaszt, hogy kipróbálhassam, de a dolog nyárig váratott magára. Ez a kis szekrényke lett az első „áldozat”, és így utólag nagyon sajnálom, hogy nem mutathatom meg, hogy nézett ki előtte. A lényeg végülis az eredmény, az pedig itt van.

A festék használata valóban nagyon egyszerű, ez tehát buzdított egy következő munkára. Találtam a sufniban egy, a férjem nagytatája által barkácsolt tévéasztalt. Méregzöldre volt festve, de ez nem jelentett problémát, minden csiszolás vagy előkészítés nélkül lefestettem, majd viaszoltam, és szereltünk rá egy fogantyút, ami nem csak feldobja, de talál is a többi bútorgombhoz. (A műanyag virágtartót azóta szerencsére lecseréltük fára.)

polcocska kollazs

Végül pedig egy kisszéket mutatnék még meg, ami önmagában nem nagy érték, de a gyerekek előszeretettel használják.

kisszek kollazs

Ez volt az első darab, amin kipróbáltam az antikolást, és meg kell mondanom, hogy szerelem volt első látásra/készítésre.

Rövidke számadásom végére értem, ha kérdésetek merülne fel bármelyik bútordarabbal kapcsolatban, tegyétek fel bátran!

2019-01-23T13:29:09+03:00