Creativeworld – a DIY trendek hazája

//Creativeworld – a DIY trendek hazája

Creativeworld – a DIY trendek hazája

A frankfurti creativeworld kiállítás igazi DIY paradicsom. Az ötnapos rendezvényen 362 kiállító vett részt 44 országból. Az idelátógatók nagy része új ötleteket, új üzleti lehetőségeket és inspirációt keres. Ezzel a céllal látogattam el én is idén először a német nagyvárosba. Amit kaptam ettől a pár naptól, abból sokáig fogok táplálkozni. Annyi behatás, inspiráció ért, hogy egy-egy nap végén szükségem volt egy kis csendre és magányra, hogy rendbe rakhassan a gondolataimat és elraktározzam az új élményeket.

A kiállítás mottója: every DIY creates more business, vagyis minden csináld-magad ötlet egy potenciális üzleti lehetőség. Erre erősít rá évente a creativeworld és aki ebben az üzletágban tevékenykedik, annak ajánlom, hogy legalább egyszer látogasson el erre a kiállításra. 

 

És amikor élményről beszélek, akkor nem csak a rengeteg vizuális hatásra gondolok, hanem konkrét tapasztalatokra is, hiszen a kreatív fórumon óránként más-más workshopon lehetett részt venni, ahol a legújabb termékeket, trendeket bemutatták és bárki kipróbálhatta. Ami az én üzletem tevékenységével összefüggésbe hozható, mindent kipróbáltam én is, így a linómetszést, a transzferálást speciális transzferfilccel, a pecsételés művészetét az új töltött-radír (értsd töltött ceruza elvén működő radírheggyel rendelkező eszköz) segítségével és az idei év nagy őrületét, a scrapbooking-ot is. És el is érkeztünk az idei év trendjeihez.

Ami a trendeket illeti, az otthonosság, a kényelem társul hol a pasztell színek világával, hol egy fergeteges színkavalkáddal. A hívószavak: a kellemes hangulat, a természetesség és a vitalitás. És ez minden mennyiségben és minden vonatkozásban. Az idei trendek három téma köré csoportosulnak, ezek a hangulatos helyszín, a természetes környezet és a boldog hely (‘happy place’).

A hangulatos helyszín nyugodt és megnyugtató, melyhez az idei trend a világos színeket társítja, az ekrü és a természetes gyapjú színétől a sugárzó fehérig. Technikában tarol a bemártás, folyékony színezékbe félig vagy teljesen bemártott kis vázák,felfüggesztve, szabadon lógva a térben, fűvel és gallyakkal díszítve. A vastagon felvitt festék lehetővé teszi a dolgok új megjelenését. Ilyetén egyszerű, a bolhapiacon vagy a természetben található tárgyakból is alkothatunk újat. A különböző szövetek, a vastag kötél, az ágak és gallyak is festhetők, hogy dekoratív kiegészítőkként szolgáljanak. A textíliák kényelmesebbé és melegebbé teszik az otthoni környezetet, ezért éllnak a hangulatos helyszín központjában. Még mindig divat a kötés és csomózás, puha, vastag, bolyhos gyapjúból, óriásfonalból. A makramé csomózási technikával gyönyörű textúrák valósíthatók meg. Az otthonosság érzetéhez összetett technikák alkalmazásával falvédőket, függönyöket, dekorációs elemeket hozhatunk létre gyapjúból, fonalból, zsinórból vagy kötélből, amik nagyonis trendiek.

A természetes környezet egyszerű és szerény, jelentős szerepet játszanak benne a taktilis, színpompás anyagok. Simának és egyszerűnek kell lennie, úgy az textáliáknak, mint a kerámiáknak. Így biztosítják az elegáns egyszerűséget a vidékies konyhában. Ez az a hely, ahol megférnek a hagyományos, ünnepi terítéken, a szabálytalan, egyedi, akár mázatlan kerámiák, boldog együttlétben. A „kézzel készített”, azaz handmade megjelenés az egységesítő elv, ettől lesz minden személyes, játékos formai. Így például a textíliák dekoratív patchwork jellegű mintát kapnak, sashiko technikával, azaz úgynevezett futó öltéssel. Az abroszok, asztali futók és tányéralátétek akár egyedi alkalomra is szabhatók.

A boldog helyet az élénk színek és az ünnepi formalitás jellemzi. Ez a trend piedesztálra emeli a papírt, legyen szó meghívóról, tárolóvá összeillesztett kartondobozokról, díszdobozokról, csomagolópapírról vagy papírtálcáról. Új ötleteket vetettek be az ajándékozás, csomagolás és ünneplés területén, felhasználva a fényes, vibráló, neonszíneket. A meghívó kiváló minőségű papírból készül, szaténszalaggal, gyöngyökkel és színes pöttyökkel díszítve. A szülinapi partin megfelelően díszített asztal vár, amely fölött élénk színű gyapjú pomponok lógnak. A hagyományos ültetőkártyákat felváltják az egyedi betűkkel írt névtáblák, a célközönség korosztályától függően ezek grafitti jellegűek is lehetnek. A papírtányérokat megalkuvás nélkül merész mintákkal díszítik, vagy sablonok segítségével igyekeznek benyomást kelteni. Az ünnepi hangulatot neonszínű, vibráló sárga, narancssárga, rózsaszín füzérekkel, feliratokkal, grafittivel és egyéb dekorelemekkel fokozhatjuk.

Ezek köré a trendek köré csoportosult az idei creativeworld. Mind a 362 kiállító standja ennek egy szeletét dolgozta fel, valamilyen módon kacsolódott termékeivel a három nagy tematikához. A kiállítás fő témája egyébként a gaffitti, az utca művészete volt. Meghívott alkotók helyben alkottak különböző felületekre, de nem hivalkodóan, csak diszkréten, visszafogottan, nem nyomták mindenhol az arcodba.

És nézzük meg, üzleti szempontból, illetve a hobbi művelők és -keresők számára mit jelentenek ezek a trendek!

Az idei év egyik nagy berobbanó üzletága a scrapbooking kellékek gyártása és forgalmazása. Ez egy olyan hobbitevékenység, aminek alapja a dekorálás, tárgya pedig változó, a családi albumoktól a jegyzetfüzeteken keresztül a képeslapokig.  A végeredményt akár művészi albumnak is nevezhetjük, amint a nevéből is kiolvasható. A legtöbb kiállító standjánál fellelhetők voltak a scrapbooking-hoz használható elemek, termékek, speciális eszközök, amik várhatóan nemsokára hozzánk is begyűrűznek.

Ezzel a díszítő művészettel egyidőben, vele karöltve fejlődnek az olyan technikák, mint a dekupázs, a sablonok használata, a pecsételés, a transzferálás, a linómetszés, kerámiafestés és -dekorálás, melyekhez újabb és újabb eszközökkel rokkolnak elő a gyártók, hogy megkönnyítsék a munkánkat. Dívik az akvarell, a kalligráfia és a kettő ötvözete is, speciális ecseteket, ecset-végű filceket kapni már ennek megvalósításához.

A másik nagy újdonság, amivel találkoztam, a festékfolyatós technika (acrylic pouring) – aminek jobb magyar megfelelője nincs a szaknyelvben –, amit akrilfestékkel és egy speciális médiummal érnek el. Különböző színeket összekevernek a médiummal, majd egymásra töltik őket egy mozgatható felületen és lefolyatják. Így nagyon szép és egyedi mintázatokat lehet létrehozni. Noha a díszítésen túl gyakorlati haszna nincs, mivel nagyobb, kevésbé mozgatható felületeken nem alkalmazható, kétségkívül dekoratív. Hátránya, hogy az akrilfesték tulajdonságából eredően fényes, csillogó felületet eredményez, ami szembe megy a jelenlegi matt divattal. De ne felejtsük el, hogy ez egy trend. Videómegosztókon már lehet találkozni a technikát bemutató kisfilmekkel, a különböző hatások eléréséhez használható médiumokat viszont még csak most kezdik népszerűsíteni a gyártók.

A jövő a környezetbarát, természetes anyagok felé való elmozdulásnak kedvez. Előbb-utóbb hozzánk is begyűrűznek a bőrpapír (leather paper) kiegészítők, a fa és parafa dekorációs elemek. A bútorfestés is ebbe az irányba mutat a vízalapú gyerekbarát festékekkel és a természetes viaszokkal. Ugyanúgy a fal dekorálás is a textúrák irányába mozdul el, már nem divat a sima, színes fal, sokkal inkább a rétegezett felületek, kő, gipsz, márvány hatás, ami alól kikandikál egy kis csillámló arany. Az arany és a csillogó felületek minden téren előtérbe kerülnek az elkövetkező időszakban.

A legtöbb kiállító standjánál tilos volt a fotózás, a szakmai titokért oda kell repülni a helyszínre. Mert amikor azt hiszed, hogy már nincs új a nap alatt, és már lehetetlen újat kitalálni, szembejön egy-két zseniális ötlet és a te fantáziád is újra szárnyra kap.

Te milyen csináld magad projektekben utazol? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

2019-02-08T15:08:02+03:00